Gemeente Oldebroek


Inspraak beleidsregels catetgroriale bijzondere bijstand chronisch zieken; gehandicapten en ouderen

Op 4 november 2008 is door de gemeenteraad de Nota minimabeleid 2008-2011 vastgesteld. In de Nota worden drie doelgroepen aangemerkt die specifieke aandacht binnen het minimabeleid verdienen, jeugd, ouderen en gehandicapten en chronisch zieken. Deze doelgroepen kunnen ondersteund worden door middel van categoriale bijzondere bijstand.

Hiertoe zijn de beleidsregels categoriale bijzondere bijstand chronisch zieken, gehandicapten en ouderen opgesteld. Iedere inwoner of natuurlijke rechtspersoon in de gemeente Oldebroek die een belang heeft bij deze regeling, kan zijn of haar zienswijze kenbaar maken bij de gemeente.

Ter inzage
De concept beleidsregels liggen tijdens openingstijden voor een ieder kosteloos ter inzage in het gemeentehuis te Oldebroek en in het dorpskantoor te Wezep. Tegen betaling van de kosten kunt u een afschrift van de concept beleidsregels krijgen.

Doelgroep

1.Chronisch ziek of gehandicapt (18 tot 65 jaar): U behoort tot deze doelgroep indien er sprake is van:
- Een Wmo-indicatie voor een vervoersvoorziening, een rolstoel, woningaanpassing of hulp in de huishouding, waarbij de voorziening is toegekend voor een periode van een jaar of langer;
-Een Wajong-, WAZ, WAO/ of WIA-uitkering van het UWV op basis van 80-100% arbeidsongeschiktheid;
- Een tegemoetkoming voor het minderjarige kind in het kader van de regeling tegemoetkoming onderhoudskosten thuiswonende gehandicapte kinderen (TOG);
-Een geldige gehandicaptenparkeerkaart;

-Een positieve indicatie voor de Regeling zittend ziekenvervoer;
- Chronische ziekte, zoals cara (o.a. astma), diabetes, mellitus, epilepsie, reuma, lever- en darmziekten, spierziekten, migraine, nierziekten, hartafwijkingen, hemofilie, cystic fibrosis, chronische artritis en kanker.


2.Ouderen (65+)
U behoort tot deze doelgroep indien u

- op 31 december van het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft, 65 jaar of ouder bent en niet verblijft in een AWBZ (of een vergelijkbare) instelling.

Verborgen kosten
Er is geen bestedingsverplichting verbonden aan de bijstand. De bijstand is bedoeld voor verborgen kosten. Hierbij kan gedacht worden aan bijv. extra kosten i.v.m. voedingsmiddelen, energieverbruik en klusjes rondom het huis en een verhoogde zorgpremie.

Voorwaarden
Met betrekking tot de voorwaarden voor inkomen en vermogen wordt aangesloten bij de beleidsregels bijzondere bijstand, gemeente Oldebroek 2008. Dit houdt in dat uw inkomen niet hoger is dan 110% van de voor u geldende bijstandsnorm en u geen vermogen heeft hoger dan ¤ 5.455,- voor een alleenstaande en ¤ 10.910,- voor een alleenstaande ouder/echtpaar.

Hoogte bijstand
Een éénmalig bedrag van ¤ 150,-. Indien in een huishouden sprake is van meerdere personen die tot de doelgroep behoren een éénmalig bedrag van ¤ 200,-.

Zienswijze
U kunt uw zienswijze op de conceptregeling schriftelijk kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders. Dat kan tot uiterlijk 19 mei 2009. Ook kunt u de zienswijze mondeling toelichten op woensdag 29 april 2009 van 13.00-16.00 uur en op maandag 11 mei 2009 van 9.00-12.00 uur. Hiervoor dient u vooraf een afspraak te maken met mevrouw D. Mulderij van de afdeling Samenleving, telefoonnummer (0525) 638 235. Van elke mondelinge naar voren gebracht zienswijze wordt een verslag opgemaakt.

Ook kunt u uw zienswijze kenbaar maken via de Adviesraad sociale voorzieningen. Hiervoor kunt u contact opnemen met de secretaris van de adviesraad, de heer J.W. Blokdijk, Zuiderzeestraatweg 581-2, 8091 CR Wezep, telefoonnummer (038) 3762 541 of de voorzitter van de adviesraad, de heer B. Greveling, telefoonnummer (038) 3769 278. In de Adviesraad sociale voorzieningen zitten vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke instellingen en organisatie uit onze gemeente. Zij adviseren het college van burgemeester en wethouders over het beleid op het terrein van sociale voorzieningen.