Gemeente Uithoorn

Commissaris van de koningin op bezoek in Uithoorn

7 april 2009
Op vrijdag 3 april bracht de commissaris van de koningin, de heer Borghouts, een officieel ambtsbezoek aan de gemeente Uithoorn. Het bezoek stond in het teken van buurtbeheer. De commissaris bezocht twee projecten, sprak met de gemeenteraad en met een groep vertegenwoordigers uit de samenleving.

Er was voor de commissaris een programma opgezet dat zowel de pracht als de problemen van Uithoorn liet zien. Samen met het college bezocht de commissaris twee projecten die de twee gezichten van Uithoorn vertegenwoordigen. Ze belichamen samen in een notendop de diversiteit van de gemeente.

Bezoek aan De Kwakel en Europarei

In het landelijke gezicht (De Kwakel) is het Egeltjesbos bezocht. Dit project kwam ondermeer tot stand in samenwerking met buurtbeheer. Hier kreeg de commissaris een rondleiding en sprak hij met een aantal vertegenwoordigers van buurtbeheer.

Vervolgens werd er een bezoek gebracht aan het buurtouderproject in de Europarei, het tuinstedelijke deel van Uithoorn. Een grote groep betrokkenen was duidelijk enthousiast over de belangstelling van de commissaris. De heer Borghouts sprak met de buurtouders en maakte samen met hen een rondwandeling door de buurt. De commissaris kreeg van de buurtouders een jas die zij zelf dragen als zij hun ronde doen. De heer Borghouts was duidelijk onder de indruk van het werk van de buurtouders en sprak met veel respect over het initiatief.

Gemeenteraad en vertegenwoordigers samenleving

Eenmaal terug in het gemeentehuis sprak de commissaris met de gemeenteraad. Daarbij kwamen diverse zaken aan de orde: de stadsregio, het religieus erfgoed, de provinciale structuurvisie, (preventieve) jeugdzorg, bestuurlijke herindeling, N201, duurzaamheid en arbeidsparticipatie.

Na de ontmoeting met de raad spraken ruim twintig vertegenwoordigers uit de samenleving met de commissaris. Allen zijn op een of andere manier betrokken bij buurtbeheer: bewoners die zich inzetten voor buurtbeheer, opbouwwerkers, Woongroep Holland, buurtregisseurs en buurtbeheerders. De commissaris toonde zich zeer geĂŻnteresseerd in hun werkzaamheden en de problemen die zij in hun werk tegenkomen.

Afsluiting dag

In het persgesprek betoonde de commissaris nogmaals zijn diepe respect voor de betrokkenheid van bewoners bij hun wijk of straat. Hij was vooral onder de indruk van het bezoek aan de Europarei. De heer Borghouts hoopt dat de groep buurtouders aldaar snel groter wordt. Uithoorn maakte op de commissaris een goede indruk. Hij was dankbaar voor inspanning en het goed georganiseerde inhoudelijke programma. De dag werd afgesloten een informele borrel voor alle betrokkenen. De commissaris kreeg een grote bos rozen mee naar huis.

Op de weblog van de commissaris beschrijft hij zijn eigen indruk over het bezoek aan Uithoorn: www.noordholland.nl (>Politiek en bestuur> Commissaris van de koningin). Beschikbaar vanaf 6 april eind van de dag.
^