Gemeente Overbetuwe


Duurzaam veilig inrichten Rijksweg Noord, Griegstraat en Grote Molenstraat
---

Toename verkeersdruk

De gemeente wil Rijksweg Noord, Griegstraat en de Grote Molenstraat in Elst reconstrueren en duurzaam veilig inrichten. Dat is nodig vanwege de staat van onderhoud van deze wegen. De noodzaak wordt onderstreept vanwege de aansluiting van de N837 op de Grote Molenstraat en de voorgenomen aanleg van de noordtangent in combinatie met het opheffen van de spoorkruising Rijksweg Noord. De verkeersdruk op deze wegen zal daardoor toenemen. Volgens het gemeentelijk Mobiliteitplan moeten deze wegen worden ingericht als gebiedsontsluitingswegen, waarvoor een regiem geldt van maximaal 50 km/u.
Voorafgaand aan deze werkzaamheden zal eerst het deel van de Grote Molenstraat tussen de Griegstraat en de St. Maartenstraat worden ingericht als veilige schoolroute.

Veilige schoolroute

Voorafgaand aan de uitvoering van de reconstructies zullen eerst werkzaamheden worden uitgevoerd aan het (zuidelijk) deel van de Grote Molenstraat tussen de Sint Maartenstraat en de Griegstraat. Dit wordt toekomstbestendig ingericht op basis van het principe duurzaam veilig. De maximale snelheid bedraagt hier 30 km/u.
Er komen plateaus ter hoogte van de Chopinstraat en de Bachstraat. Ook komt er een oversteekpunt met middengeleiders voor voetgangers en aanpassingen aan de inrichting van de weg. De weg ligt nabij twee scholen en wordt intensief gebruikt door scholieren (fiets/voet) en ook door de bus.

Extra geld

Het geld dat de gemeente beschikbaar heeft voor onderhoud en aanpassing aan deze wegen is niet voldoende om daarvan alle gewenste maatregelen te bekostigen. Het college vraagt daarom ruim 1.200.000 euro extra aan de gemeenteraad, inclusief ruim 300.000 euro voor de aanpassingen aan het zuidelijk deel van de Grote Molenstraat. In totaal is met de reconstructies en aanpassingen 2.500.000 euro gemoeid.

Uitvoering

Nadat de raad heeft ingestemd met het voorstel kan het werk worden aanbesteed. De start van de uitvoering is gepland in het 2e halfjaar van 2009. De werkzaamheden zullen doorlopen tot in 2010. Bewoners worden o.a. geïnformeerd via nieuwsbrieven en krijgen t.z.t. een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst.