Gemeente Overbetuwe


Overbetuwe gaat energie besparen in de openbare verlichting
---

De gemeente Overbetuwe heeft hoge duurzaamheidsambities. De doelstelling is om in 2030 klimaatneutraal te zijn. In de openbare verlichting zijn grote energiebesparingen te behalen. Daarom is er vorig jaar een proef met het dimmen van de openbare verlichting in de wijk De Helster in Elst uitgevoerd. Deze pilot was een groot succes en nu wil het college van B&W dimmers in alle woonwijken van de gemeente Overbetuwe plaatsen.

In de gemeente Overbetuwe staat duurzaamheid al jaren hoog op de agenda. Eind 2007 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin staat aangegeven dat de gemeente Overbetuwe zoveel mogelijk maatregelen moet nemen om energie te besparen, waarbij verlichting concreet genoemd wordt. In 2008 heeft het gemeentebestuur de ambitie uitgesproken dat zij streeft naar een energieneutrale gemeente in 2030.

Het plaatsen van dimmers in de openbare verlichting kan een grote energiebesparing en CO2-reductie opleveren. Het verlichtingsniveau van de openbare verlichting wordt door de dimmers op verschillende tijdstippen aangepast. Bijvoorbeeld in de avondspits brandt de verlichting op volle sterkte en naarmate de avond vordert neemt de lichtsterkte af. De mogelijkheden om de omgeving goed waar te nemen, wordt door het dimmen niet aangetast. Dimmen is een maatregel die wezenlijk bijdraagt aan de duurzaamheidsambities.

Om ervaring met de dimmers op te doen, is een pilot in de wijk de Helster in Elst uitgevoerd. In ongeveer 110 straatlantaarns is een dimmer geplaatst en is het verlichtingsniveau aangepast. Deze pilot is succesvol verlopen. De energiebesparing is gehaald. De gemeente had de bewoners van de Helster vooraf niet geïnformeerd over de pilot om te kunnen nagaan of de bewoners de verandering zouden merken. Tijdens de pilot heeft de gemeente geen reacties van de bewoners ontvangen.

De proef was zoân succes, dat het college van B&W de dimmers in alle woonwijken in de gemeente wil gaan toepassen. Hierdoor kan een energiesparing van ongeveer â¬20.000,- per jaar en een CO2-reductie van 90 ton per jaar behaald worden. Dit voorstel wordt voor de zomer voorgelegd aan de gemeenteraad. Als zij hiermee instemt, dan zal in 2010 gestart worden met de plaatsing van de dimmers.