Gemeente Overbetuwe


Eerste stap CJG gezet

---

Op 1 april 2009 ging de Backoffice Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) regio Arnhem van start. Daarmee is een belangrijk onderdeel van het lokale CJG gerealiseerd.

Wat is een CJG?

Het CJG is een samenwerkingsverband van hulporganisaties op het gebied van jeugd en opvoeden. De belangrijkste taken zijn het coördineren van hulp, het geven van informatie en advies en het zonodig doorverwijzen. Iedereen met vragen over voeding, opgroeien, verlegenheid, agressieve of drukke kinderen, seksualiteit, zwangerschap, puberteit etc. kan bij het CJG terecht. In 2011 heeft elke gemeente in Nederland een CJG.

Wat doet de Backoffice?

De Backoffice CJG ondersteunt de lokale CJGâs in de gemeenten van regio Arnhem. Daarnaast voert de Backoffice ook een aantal taken van het CJG uit, zoals het verzorgen van interactieve websites met informatie over opvoeden en opgroeien en de zorgcoördinatie bij zeer complexe problemen. De Backoffice beheert voor de regio de Verwijsindex Risicojongeren Regio Arnhem (VIRA) en te zijner tijd het Elektronisch Kinddossier (EKD). De VIRA is een digitaal systeem voor het tijdig signaleren van risicojongeren en het met elkaar in contact brengen van de hulpverleners als zij dezelfde jongere hulp bieden. Professionals kunnen vanaf 1 april gebruik maken van dit systeem.

CJG Overbetuwe

Op dit moment zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor een CJG in Overbetuwe. Dit doen we samen met het Consultatiebureau, Bureau Jeugdzorg, het Maatschappelijk Werk en de HGM (de organisatie die voor ons de jeugdgezondheidszorg uitvoert). In september 2009 hopen we het Overbetuwse CJG te openen. Onderdeel van het CJG vormen twee locaties (één in Herveld en één in Elst), waar mensen met vragen over opvoeden of opgroeien terecht kunnen. We sluiten daar aan bij vestigingen van het consultatiebureau.

Binnenkort kunt u op deze pagina meer lezen over het CJG in Overbetuwe. Wilt u meer lezen over de CJG regio Arnhem? Bezoek dan de website www.cjgregioarnhem.nl.