Senternovem

05-04-2009 | Juf Marlies eist frisse lucht - Naar de rechter voor beter klimaat op school Vathorst

Een onderwijzeres van openbare basisschool De Gondelier in Vathorst eist een onafhankelijk onderzoek naar de luchtkwaliteit in haar klaslokaal. Ze wil dit vrijdag afdwingen bij de rechtbank in Utrecht.

Groep 4-leerkracht Marlies de Roede heeft vanaf de ingebruikname van scholencluster De Laak in 2006 last van het slecht functionerende ventilatiesysteem in het gebouw. De 28-jarige leerkracht kampt met ernstige vermoeidheidsverschijnselen. De klachten nemen telkens pas af als ze enkele dagen niet voor de klas heeft gestaan.

Vanaf de oplevering van het cluster met drie basisscholen klaagden onderwijzend personeel en kinderen over de luchtverversing. Het geavanceerde systeem, waarbij lucht wordt aan- en afgezogen via een stelsel van schachten en roosters, bleek lawaaiig, veroorzaakte tocht en leidde tot een bovengemiddeld aantal klachten over vermoeidheid, hoofdpijn, langdurige verkoudheid, bloedneuzen en geïrriteerde ogen.

In april 2008 wezen CO2-metingen in het scholencomplex op matig tot slechte ventilatie in de lokalen. De gemeente Amersfoort liet daarop als eigenaar van het gebouw voor 700.000 euro verbeteren aan het binnenklimaat. Maar onderwijzeres De Roede constateert geen verbetering. Er zijn nadien ook geen metingen meer verricht. Volgens De Roedes advocaat De Witte stonden trouwens alle ramen wagenwijd open toen deskundigen vorig jaar vaststelden dat het klimaat niet aan de eisen voldeed. In de praktijk zijn ze meestal dicht. Omdat de situatie na de zomer nauwelijks is verbeterd, vraagt De Roede vrijdag aan de rechter een neutrale deskundige aan te stellen om de luchtkwaliteit in haar lokaal uitvoerig te meten. "Ze doet dat voor zichzelf, maar zeker ook voor de kinderen," aldus haar advocaat.