Senternovem

05-04-2009 | Luchtkwaliteit op scholen niet best

CAB wil dat het Drimmelense college actie onderneemt

De luchtkwaliteit op veel basisscholen in de gemeente Drimmelen is onder de maat. Dat blijkt uit het rapport dat BAM Utiliteitsbouw heeft opgesteld na metingen in verschillende klaslokalen op acht verschillende basisscholen, die vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Een slechte luchtkwaliteit kan invloed hebben op de leerprestaties en de gezondheid van leerlingen en docenten.

De onderzoeken zijn ruim een jaar geleden uitgevoerd in opdracht van B en W, nadat de Combinatie Algemeen Belang (CAB) vragen had gesteld over de luchtkwaliteit in de Drimmelense scholen. BAM voerde de metingen gratis uit. Per deelnemende school zijn twee ruimten onderzocht. Ook zijn docenten verzocht vragen te beantwoorden over onder meer het openen en sluiten van ramen en deuren en hoeveel kinderen er gemiddeld per dag in een klas zitten. Uit de metingen blijkt dat zeven van de dertien ruimtes waar de metingen zijn geslaagd, het zuurstofgehalte in de lucht niet voldoende is. De CO2-waarden in die lokalen zijn te hoog, wat kan leiden tot bijvoorbeeld hoofdpijn.

Basisschool de Lage Weide in Made komt er het slechtst vanaf. In beide gemeten klaslokalen zijn de gemiddelde waardes flink te hoog. Ook de luchtkwaliteit in de ruimtes in basisschool De Zonzeel in Terheijden, een lokaal van Den Elsenhof in Wagenberg, een lokaal van 't Klaverblad in Drimmelen, een klas van basisschool Den Duin in Made was slechter dan de uiterste grenswaarden die BAM hanteert. In die ruimtes kunnen leerlingen en schoolpersoneel dus klachten ontwikkelen. Bij basisschool De Stuifhoek in Made was de luchtvochtigheid te laag, wat onder meer kan leiden tot droge ogen en/of luchtwegen. Verder was op een aantal scholen de gemiddelde temperatuur een paar graden lager dan de aanbevolen 20 graden Celsius.

De BAM heeft het college geadviseerd de ventilatie te verbeteren in de ruimtes waar de CO2-waarden te hoog waren. Er zijn ook tips gegeven voor het schoolpersoneel, bijvoorbeeld om altijd alle ramen te openen als er geen leerlingen in een lokaal zijn.

Raadslid Mark van Oosterhout van de CAB heeft naar aanleiding van de resultaten in het BAM-rapport opnieuw raadsvragen gesteld. Hij wil van het college weten wat er met de aanbevelingen uit het rapport is gedaan, hoe de schoolbesturen hebben gereageerd op de onderzoeksresultaten en welke actie B en W nog gaan ondernemen om de luchtkwaliteit op scholen in de gemeente te verbeteren.