Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 der Staten-Generaal 2500 BJ Den Haag Postbus 20018 www.minocw.nl
2500 EA Den Haag
Onze referentie HO/BL/115561

Datum 2 april 2009
Betreft Vragen van het lid Jasper van Dijk aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de verkoop van de Oudemanhuispoort door de Universiteit van Amsterdam

Hierbij zend ik u, het antwoord op de vragen van het Kamerlid Jasper van Dijk van uw Kamer inzake de verkoop van de Oudemanhuispoort door de universiteit van Amsterdam.

De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2009Z04946.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

a
na 1 van 3 Pagi





Onze referentie
2009Z04946 HO/BL/

Vragen van het lid Jasper van Dijk aan de minister van Onderwijs, Cultuur en

Wetenschap over de verkoop van de Oudemanhuispoort door de Universiteit van Amsterdam. (Ingezonden 18 maart 2009)


1
Wat is uw oordeel over het bericht dat de Universiteit van Amsterdam mogelijk een deel van de Oudemanhuispoort wil verkopen? 1)

Verkoop van rijksmonumenten is dagelijks aan de orde. De vermelding dat het over te dragen gebouw een rijksmonument is, wordt in transportaktes opgenomen. Daarmee accepteert de nieuwe eigenaar de verantwoordelijkheden die het eigendom van een rijksmonument met zich meebrengt. De Monumentenwet stelt hier de kaders.


2
Deelt u de mening dat met de verkoop van een monumentaal pand van de universiteit een stuk geschiedenis uit handen wordt gegeven van de universiteit en de academische gemeenschap? Zo nee, waarom niet?

Het betreft hier een verantwoordelijkheid van het universitaire bestuur (deze is immers eigenaar van het object. De minister speelt hierin geen rol).


3
Deelt u de mening dat voor dit soort ingrijpende maatregelen breed draagvlak vereist is onder studenten en personeel? Zo ja, wat adviseert u studenten en andere betrokkenen te doen als het College van Bestuur de plannen zonder draagvlak doorzet?

Personeel en studenten zijn vertegenwoordigd in de betrokken medezeggenschapsorganen. Deze medezeggenschapsorganen kunnen het CvB aanspreken op eventuele plannen tot verkoop. Indien een geschil ontstaat tussen bestuur en medezeggenschap voorziet de wet in beroepsprocedures.


4
Wat voor sancties kunt u opleggen indien het College van Bestuur het oordeel van de diverse Medezeggenschapsraden (Studentenraad, Ondernemingsraad) over deze kwestie naast zich neerlegt? Wat voor sancties kunnen de diverse Medezeggenschapsraden inzetten?

Bij een geschil tussen het universitaire bestuur en de medezeggenschapsorganen voorziet de wet in beroepsprocedures.

Pagina 2 van 3





Uiteindelijk heeft de rechter het laatste woord. De Minister speelt hierin geen Onze referentie rol. HO/BL/


5
Bent u bereid een dringend moreel appèl te doen op het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam om de verhuis- en verkoopplannen geen doorgang te laten vinden indien er geen draagvlak is onder personeel en studenten? Zo nee, waarom niet?

Nee, hiertoe ben ik niet bereid. Verkoop van een rijksmonument behoeft geen afbreuk te doen aan het cultuurhistorisch belang van het monument.
1) www.onzepoort.nl

Pagina 3 van 3