Gemeente Gilze en Rijen

Fietsenruimingen op NS-station boeken resultaat

De fietsenruimingen op het NS-station in Rijen zijn succesvol. Doel was namelijk dat fietsers hun fiets niet langer schots en scheef op het stationsterrein slingerden maar in de rekken zouden plaatsen. Twee jaar geleden werden bij een fietsenruiming nog tientallen fietsen meegenomen. Bij de laatste ruiming van vorige week donderdag stonden nog slechts twee fietsen buiten de rekken.

De vele verkeerd geparkeerde fietsen op het NS-station waren vele mensen een doorn in het oog. Het gaf het station in Rijen een rommelige indruk en het leverde een onveilige situatie op. Bij eventuele calamiteiten zouden ambulances en brandweerwagens niet bij het spoor of het perron kunnen komen. Daarom wees het college van burgemeester en wethouders het stationsgebied in 2007 aan als gebied waar het niet is toegestaan om fietsen buiten de rekken te plaatsen.

Dit betekent dat de gemeente de buiten de rekken gestalde fietsen op gezette tijden weghaalt in samenwerking met de NS. Tegen betaling bij de gemeentebalie kunnen de eigenaren hun fiets op de gemeentewerf weer ophalen.

Gemeente en NS hebben niet alleen fietsen geruimd. Er zijn ook veel waarschuwingen uitgedeeld en publicaties verzorgd. Kennelijk hebben alle maatregelen resultaat, want gelukkig stallen steeds minder mensen hun fiets buiten de rekken.

De gemeente gaat overigens gewoon door met de ruimingen om het goede resultaat vast te houden. Ook onderzoekt de gemeente of andere locaties kunnen worden aangewezen als gebied waar alleen fietsen mogen worden gestald in een fietsenstalling.