Top 5 maatregelen ondernemingen naar aanleiding economische crisis

07/04/2009 10:51

Towers Perrin

PERSBERICHT TOWERS PERRIN

07 april 2009

Top 5 maatregelen naar aanleiding van de economische crisis

BEDRIJVEN VREZEN TALENTVOLLE MEDEWERKERS TE VERLIEZEN DOOR BEZUINIGINGEN

Amsterdam - Bijna de helft van de bedrijven bezuinigt op zakenreizen en zakendiners. Een kwart van de bedrijven is dit nog van plan. 45% heeft sinds de economische crisis een personeelsstop doorgevoerd en 19% is dit nog voornemens. Op personeelsfeesten wordt door 38% van de bedrijven bezuinigd en 17% heeft dit in de planning. Ongeveer 30% van de Europese bedrijven heeft het salarisbudget naar beneden bijgesteld en een kwart is dit nog van plan. Een kwart van de bedrijven stelt minder geld beschikbaar voor trainingen en opleidingen, ruim 10% voert dit op korte termijn nog door. Dit blijkt uit onderzoek van HR-adviesbureau Towers Perrin naar de maatregelen van bedrijven in verband met de economische crisis. Aan het onderzoek werkten 203 (middel)grote ondernemingen mee in de EMEA-regio (Europa, Midden Oosten, Afrika), waaronder 78 Nederlandse bedrijven.

Suzanne Jungjohann, partner bij Towers Perrin: "Vanwege al deze maatregelen lopen de bedrijven het risico dat juist hun meest talentvolle medewerkers als eerste overstappen naar concurrenten. 60% van de ondernemingen geeft aan hierover bezorgd te zijn. Wij adviseren het geringe budget dat beschikbaar is heel selectief en gericht te investeren om juist de high performers en talenten te behouden. Daarbij valt te denken aan retentiebeloningen en specifieke opleiding- en ontwikkeltrajecten voor deze groep medewerkers.Voorwaarde daarbij is dat organisaties weten welke rollen en functies sleutelposities zijn en wie de talenten zijn."

Ongeveer 10% van de ondernemingen overweegt zeer rigoureuze maatregelen, zoals het korten op salarissen en het verplicht laten opnemen van onbetaald verlof. Het reduceren van 10% of meer van het personeelsbestand is bij 15% van de ondernemingen reeds doorgevoerd of gepland.

In totaal hebben er 203 unieke organisaties in EMEA meegedaan. Het merendeel daarvan heeft data voor meerdere landen aangeleverd, er zijn in totaal 1.429 responses geweest. Hiervan hebben er 81 betrekking op Afrika, 102 op het Midden-Oosten en 1.246 op Europa.

Over Towers Perrin

Towers Perrin is een wereldwijde zakelijke dienstverlener die organisaties helpt hun resultaat te verbeteren door effectief personeels-, risico-, en financieel management. Het bedrijf biedt innovatieve oplossingen op het gebied van human capital strategie, programma-ontwikkeling en -management, risico- en kapitaalmanagement, intermediaire diensten voor verzekeraars en herverzekeraars en actuariële dienstverlening. Towers Perrin heeft wereldwijd kantoren en samenwerkingsverbanden. Voor meer informatie kunt u kijken op www.towersperrin.nl.