OV Chipkaart Rotterdamse Metro succes

De reiziger in de Rotterdamse metro is snel gewend geraakt aan het gebruik van de OV-chipkaart en oordeelt in het algemeen positief over de aanschaf en het reizen met de OV-chipkaart. Het aantal foutieve transacties als gevolg van het vergeten uit te checken (de zogenaamde 4-euro transacties) is meer dan gehalveerd van 0,44% in de periode januari - november 2008 naar 0,19% in de laatste week van februari 2009. De reiziger ervaart daarnaast een verbetering met betrekking tot de sociale veiligheid. Het aantal zwartrijders in de metro is meer dan gehalveerd, van 10% naar ongeveer 4%. Ook zijn er na de actie van TV Rijnmond en de Radboud Universiteit Nijmegen met het illegaal opladen van een OV-chipkaart met 0,01 eurocent geen fraudegevallen meer geconstateerd.

Dit staat in de 'Evaluatie OV chipkaart Rotterdamse Metro' die in opdracht van de stadsregio Rotterdam is opgesteld en vandaag door staatssecretaris Huizinga van het ministerie van Verkeer en Waterstaat naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De uitkomsten van de evaluatie geven vertrouwen voor de verdere invoering van de OV-chipkaart in Nederland, schrijft staatssecretaris Huizinga aan de Tweede Kamer.

De evaluatie bevestigt het positieve beeld dat is ontstaan na de invoering van de OV-chipkaart in de Rotterdamse metro. De conclusie is dat het uitzetten van de papieren vervoerbewijzen in de metro succesvol is verlopen. Het systeem kan het grote aantal transacties aan en is stabiel gebleken. Huizinga complimenteert Jeanette Baljeu (wethouder Verkeer in Rotterdam) en Pedro Peters (RET) met deze succesvolle invoering van de OV chipkaart in de Rotterdamse metro.

Het invoeren van de OV-chipkaart in de Rotterdamse metro heeft leerervaringen opgeleverd die andere decentrale overheden en vervoerders kunnen gebruiken bij de invoering van de OV-chipkaart in hun regio. Het rapport is besproken met decentrale overheden en vervoerders. De decentrale overheden zullen de leerervaringen bespreken met de regionale consumentenoverleggen.

Noot voor redacties (