Gemeente Soest

.

Soesterbergers positief over Masterplan

07 april

Onder grote belangstelling presenteerde de gemeente Soest gisteravond de laatste versie van het Masterplan Soesterberg. Dit plan laat in grote lijnen zien wat Soesterberg de komende 15 tot 20 jaar kan verwachten op het gebied van wonen, werken, recreatie en verkeer. De ruim 200 aanwezigen waren overwegend positief over de toekomstplannen voor het dorp. Op 16 april praat de gemeenteraad nog één keer over het plan, om op 23 april een definitief besluit te nemen over het plan.

In vergelijking met de vorige versie van het Masterplan waren er gisteravond weinig nieuwe elementen. Wel is er nu meer duidelijkheid over bijvoorbeeld hoe uitvoering van het plan betaald gaat worden en in welk tempo de verschillende onderdelen van het plan gerealiseerd worden. De Rijksoverheid steekt de komende jaren 10 miljoen euro in het plan en de gemeente Soest legt daar zelf 5 miljoen bij. De Provincie Utrecht betaalt de verdiepte aanleg van de Amersfoortsestraat, waarvan de kosten worden geschat op circa 12 miljoen euro.

Planning

Dat laatste betekent dat de ontwerptekeningen voor de `nieuwe' Amersfoortsestraat waarschijnlijk nog dit jaar klaar zijn. De verwachting is dat het verdiept aanleggen van de weg en het realiseren van drie oversteken (één voor snelverkeer, twee voor langzaam verkeer) wellicht al in 2011 klaar kan zijn. Dan zijn Soesterberg Noord en de rest van het dorp weer op een gelijkwaardige manier met elkaar verbonden.

De herstructurering van Soesterberg Noord wordt in kleine onderdelen aangepakt, te beginnen met het gebied tussen Veldmaarschalk Montgomeryweg en de Postweg. De opwaardering van het dorpshart zal vooral gebeuren samen met marktpartijen.

Het Masterplan Soesterberg beslaat een periode van 15 tot 20 jaar, waarin de ontwikkelingen geleidelijk gestalte krijgen. De gemeente Soest is blij dat met de nu verworven gelden waarmee een belangrijk deel van de kosten worden gedekt. De samenwerking tussen Soest en de Provincie Utrecht wordt voortgezet en bekrachtigd met een bestuurlijke overeenkomst.

Meer informatie op deze website: Masterplan