Gemeente Overbetuwe


Overbetuwe neemt deel aan Cultuurpact Gelderland

---

Burgemeester en wethouders hebben op 31 maart 2009 besloten deel te nemen aan het Cultuurpact Gelderland 2009 - 2012. Cultuurpact Gelderland is een gebiedsgericht cultuurproject op basis van voorgenomen samenwerking van de gemeenten Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Wageningen, Westervoort en Zevenaar. Zij willen samen en met de Provincie investeren in kunst en cultuur.

Doel van het project is het versterken van kunst en cultuur door het aanbieden van een divers aanbod door en voor de hele regio. In samenwerking met de Provincie Gelderland en het Gelders Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (KCG) willen de gemeenten mooie regionale cultuurprojecten organiseren voor een breed publiek.

De gemeenten bepalen zelf de thema's. De provincie draagt bij in de financiën en het KCG zorgt ervoor dat er projecten komen. Het gaat om regionale projecten die echter plaatselijk worden uitgevoerd. Projecten die:

* minstens bovenlokaal zijn en bij voorkeur regionaal;
* geen eendagsvliegen zijn, bij voorkeur meerjarig;
* van belang zijn voor de culturele infrastructuur;
* kunnen aansluiten bij bestaande organisatievormen of bestaande projecten;

* publieksgericht zijn;

* instellingen doen samenwerken (netwerkvorming, kennisuitwisseling);

* zich primair richten op jeugd, jongeren, recreanten en toeristen.

Het regionale programma gaat uit van drie thema's op hoofdlijnen:
* Amateurkunst, jongeren buitenschools 13-24 jaar en welzijn.
* Cultuureducatie (binnenschools), jeugd van 4-12 jaar.
* Cultuurtoerisme/ -recreatie, EZ/toerisme en erfgoed.

Voorbeelden van projecten zijn: gezamenlijk werken aan een theatervoorstelling, aansluiting bij de Kunstbende of danslokaal. Cult4you en B-flex projecten die speciaal gericht zijn op jongeren met muziek, dans, toneel. Een fotografieproject of het zelf maken kunst onder leiding van een professionele kunstenaar en het maken en inrichten van een daarbij behorende tentoonstelling. Een museumdag, centrum voor kunsten of een andere culturele instelling bezoeken. Het organiseren van een cultureel evenement waardoor toeristen worden getrokken. Het Cultuurpact is ook een platform voor o.a. de gemeenten waarbij kennis en ervaring worden uitgewisseld over bijvoorbeeld cultuureducatie, cultuurtoerisme, kunst in de openbare ruimte etc.

De jaarlijkse gemeentelijke bijdrage aan het project bedraagt ⬠0,16 per inwoner, de Provincie draagt per inwoner ⬠0,24 bij. De bijdrage aan het project van de gemeente Overbetuwe na 2009 is onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad.

Op basis van een evaluatie in 2012 besluiten de deelnemers aan het cultuurpact over de voortzetting van het project na 2012.