Gemeente Franekeradeel


Officiële bekendmakingen 8 april 2009, Franeker Courant

Bouwaanvragen

Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig de Woningwet bekend dat in de periode van 19-03-2009 t/m 01-04-2009 de volgende lichte en reguliere bouwaanvragen zijn binnengekomen:

* Sjoerd Draijerstrjitte 15, Tzummarum bouwen van een vrijstaande woning

* Vliet 104 8801 VS te Franeker plaatsen van een houten steiger
* Eise Eisingastraat 5 8801 KE te Franeker aanbrengen van een naamaanduiding(reclame)

* Nieuweweg 38 8811 HJ te Ried vergroten van een ligboxenstal
* Bargereed 9 8851 RB te Tzummarum bouwen van een zwembad
* Meester Feringastraat 25 8807 PP te Herbaijum vernieuwen/vergroten van een berging

* Reinder Terpstralaan 2 t/m 14A 8802 BS te Franeker bouwen van 6 2/1 kap woningen en 2 vrijstaand

* Groenmarkt 7 8801 KH te Franeker verbouwen van een pand
* Frisia 6 8801 PP te Franeker veranderen garage en vergroten woning
* Jan Stapertlaan 14 8801 JT te Franeker bouwen van een berging en plaatsen schutting

* Oud Kaatsveld 8 8801 AB te Franeker plaatsen van een nieuwe damwand met terrassen

* Rijksweg 3 8807 PJ te Herbaijum plaatsen van een dakkapel
* Meester de Bruinlaan 8 8804 NR te Tzum plaatsen van een deur

Deze bouwaanvragen worden behandeld in de welstandscommissie. De vergaderingen van de welstandscommissie zijn openbaar en vinden op maandagmorgen in de oneven weken van
9.30 - 11.00 uur plaats in het gemeentehuis. U bent hierbij van harte welkom! Wilt u weten wanneer een bouwplan wordt behandeld, kijkt u dan op de website www. franekeradeel.nl.

Wij attenderen u er op dat tegen een aanvraag om bouwvergunning geen bezwaarschrift kan worden ingediend. Een bezwaarschrift kan pas worden ingediend na het verlenen van de bouwvergunning

Sloopaanvragen periode 19-03-2009 t/m 01-04-2009
* Bethaniëleane 5 8851 RD te Tzummarum slopen van een woning

Verleende vergunningen periode 19-03-2009 t/m 01-04-2009

Reguliere vergunningen

* Reinder Terpstralaan 2 t/m 14A 8802 BS te Franeker bouwen van 6 2/1 kap woningen en 2 vrijstaand 19-03-09

* Dr Jelle Zijlstraleane 17 8854 AT te Oosterbierum vergroten van de ligboxenstal 20-03-09

* Leane 1 8807 PL te Herbaijum bouwen van een werktuigberging 30-03-09

* Kie 4 8801 PJ te Franeker bouwen van een machineberging 30-03-09
* Lutje Lollum 1 8801 PW te Franeker veranderen van de stalramen 30-03-09

Lichte vergunningen

* J A W Burgerstraat 8 8802 MC te Franeker veranderen/vergroten van de garage/berging 30-03-09

* Kerkstraat 13 8812 JP te Peins vergroten van de bijkeuken 31-03-09
* Buorfinneleane 4 855 HD te Sexbierum vergroten van een garage 31-03-09

* Reinder Terpstralaan 26 8802 BS te Franeker plaatsen van een dakkapel 31-03-09

* Rijksweg 16 8807 PK te Herbaijum plaatsen van een erfafscheiding 31-03-09

* Klaas de Jagerlaan 7 8802 BV te Franeker bouwen van een berging 31-03-09

* Cammingastraat 74 8802 ZN te Franeker bouwen van een berging 31-03-09

Reguliere vergunningen 1e fase

* Kingmatille 3 8814 JX te Zweins veranderen van een bedrijfsgebouw met woning 20-03-09

* Sédyk 1 8854 RR te Oosterbierum gedeeltelijk vergroten van een koelloods en herplaatsen van een werktuigberging 25-03-09
* Camstrawei 8 8852 RH te Firdgum bouwen van een rijhal 26-03-09

Indien u het niet eens bent met één van bovengenoemde besluiten, kunt u binnen zes weken
na verzending van dit besluit een schriftelijk en gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Franekeradeel, Postbus 58, 8800 AB te Franeker. Het bezwaarschrift dient tenminste te volgende onderdelen te bevatten: a. naam en adres van de indiener;
b. de dagtekening;
c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; d. de gronden van het bezwaar;
e. een ondertekening

Indien u een bezwaarschrift heeft ingediend, kunt u tevens op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht de President van de Arrondissementsrechtbank te Leeuwarden verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen, indien u van mening bent dat de onverwijlde spoed dat, gelet op de betrokken belangen, vereist. Een verzoek om voorlopige voorziening dient u te richten aan de President van de Arrondissementsrechtbank te Leeuwarden, Sector Bestuursrecht, Postbus 1702, 8901 CA te Leeuwarden. Ook dient u een kopie van het besluit op het bezwaarschrift te overleggen.

Ontwerpbestemmingsplan "Sexbierum / Pietersbierum"

Burgemeester en wethouders maken bekend dat het Ontwerpbestemmingsplan "Sexbierum / Pietersbierum" met bijbehorende stukken met ingang van 9 april 2009 gedurende zes weken voor een ieder tijdens de openingstijden van het gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker ter inzage ligt. Ook is het ontwerpbestemmingsplan met bijlagen digitaal beschikbaar op www.franekeradeel.nl.
Het bestemmingsplan "Sexbierum/Pietersbierum" geeft een planologisch-juridische regeling voor de gehele bestaande dorpsbebouwing van de dorpen Sexbierum en Pietersbierum.

Het plan heeft hoofdzakelijk als doel om een adequate beheersregeling voor de daarin begrepen gronden te treffen en om daarnaast de nodige ruimte voor voorziene en gewenste ontwikkelingen te bewerkstelligen. Het plan richt zich in hoofdzaak op het actualiseren van de bestemmingsregeling van bestaande functies en activiteiten. Dit betekent dat het bestemmingsplan hoofdzakelijk een beheersfunctie heeft. Wel is een veranderende inrichting opgenomen voor het gebied Van Haersoltestrjitte/Hottingabûr. Binnen het vigerende bestemmingsplan is hier al bebouwing toegestaan. Wonen Noordwest Friesland heeft plannen om hier nieuwbouw te plegen. De bestaande woningen zijn inmiddels gesloopt. Onderdeel van dit plan is een verkeerskundige doorsteek tussen de Van Haersoltestrjitte en de Hottingabûr.

Verder wordt ook een aantal ontwikkelingen meegenomen, waarvan de meeste inmiddels met behulp van een vrijstellingsprocedure zijn gerealiseerd. Deze ontwikkelingen krijgen in het bestemmingsplan een op maat gemaakt juridisch-planologisch kader. Het gaat hierbij onder andere om de bouw van 24 appartementen met een zorgsteunpunt en 2 halfvrijstaande woningen. Deze gebouwen (Bjirmenstate) zijn onlangs gerealiseerd.

Tijdens de termijn van terinzageligging van het plan kan een ieder schriftelijk dan wel mondeling zijn zienswijzen omtrent het ontwerpbestemmingsplan kenbaar maken bij de Gemeenteraad, Postbus 58, 8800 AB FRANEKER.
Degene die mondeling zijn zienswijze kenbaar wil maken kan zich, gedurende de termijn van terinzagelegging van het plan, wenden tot de heer C. Tasma van de afdeling Bouwen en Milieu (telefoon 0517-380433).

Bestemmingsplan "Franeker - Industrieterrein West"

Burgemeester en wethouders van Franekeradeel maken bekend dat de gemeenteraad in de vergadering van 2 april 2009 heeft besloten het Bestemmingsplan "Franeker - industrieterrein-west" -gewijzigd- vast te stellen.

Het bestemmingsplan "Franeker - Industrieterrein West" geeft een planologisch-juridische regeling voor een gebied gelegen aan de zuid­ westzijde van Franeker. Het plangebied wordt aan de noordzijde be­ grensd door de Harlingerweg en aan de zuidkant door het Van Harinxmakanaal. De oostzijde van het plangebied wordt begrensd door het woongebied Frisia en de westkant door de komgrens tussen het industrieterrein en het buitengebied van de gemeente Franekeradeel.

Het plan richt zich in hoofdzaak op het actualiseren van de bestemmingsregeling van bestaande functies en activiteiten. Dit betekent dat het bestemmingsplan hoofdzakelijk een beheersfunctie heeft. Met het plan wordt daarnaast ook ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen, zoals de mogelijkheid voor het realiseren van perifere detailhandel.

De door de gemeenteraad aangebrachte wijzigingen betreffen:
* De cementsilo's op Kiesterzijl 1, waarvoor in het verleden vrijstelling is verleend, worden apart op de plankaart aangeduid;
* De windturbine van 40 meter op Kiesterzijl 1, waarvoor in 2004 vrijstelling is verleend, wordt apart op de plankaart aangeduid. Voor deze windturbine wordt een strook opgenomen waarbinnen ook de bestaande windmolen valt. Binnen deze strook mag maar 1 windmolen opgericht worden;

* Voor het bedrijf op het perceel James Wattstraat 2 in Franeker, wordt de aanduiding `perifere detailhandel' vervangen in `detailhandel in consumentenelektronica' en de aanduiding `Wro-zone - wijzigingsgebied'

Het bestemmingsplan ligt met de bijbehorende stukken met ingang van 9 april 2009 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage tijdens de openingstijden van het Gemeentehuis bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Tevens is het bestemmingsplan met bijlagen digitaal beschikbaar op de website www.franekeradeel.nl.

Gedurende de termijn van terinzageligging kan tegen het besluit van de raad schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 'S GRAVENHAGE, door:

* belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingebracht bij de gemeenteraad;

* belanghebbenden die kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest;

* een ieder tegen de door de gemeenteraad aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Indien beroep wordt ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Het besluit tot vaststelling treedt, ingevolge artikel 3.8 lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening, in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Zienswijzen ontheffingsprocedure

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat géén zienswijzen zijn binnengekomen inzake de navolgende ontheffingsprocedures:

met toepassing van artikel 3.6 Wet ruimtelijke ordening:
* het bouwen van een carport op het perceel De Buffer 19 te Tzummarum;

met toepassing van artikel 3.23 Wet ruimtelijke ordening:
* het vergroten van de woning (wachtruimte) op het perceel Fonteinstraat 4 te Franeker.

Ontheffing Bestemmingsplan en Bouwvergunning

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij voornemens zijn om ontheffing te verlenen van het geldende bestemmingsplan en bouwvergunning te verlenen voor:

* het bouwen van een garage op het perceel plaatselijk bekend Harlingerweg 67, 8801 PB te Franeker;

* het bouwen van een luifel/overkapping aan de garage op het perceel plaatselijk bekend Aesterfaart 2 te Franeker

met toepassing van artikel 3.6, lid 1, sub c van de Wet ruimtelijke ordening.
Op grond van het bepaalde in artikel 3.6, lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 46, lid 4 van de Woningwet ligt het ontwerpbesluit met de hierop betrekking hebbende stukken met ingang van 9 april 2009 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage tijdens de openingstijden van het gemeentehuis bij de balie van de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker.

Tijdens de termijn van terinzagelegging van het ontwerpbesluit kunnen belanghebbenden schriftelijk dan wel mondeling hun zienswijze omtrent het voornemen naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Franekeradeel, Postbus 58, 8800 AB te Franeker. Degene die mondeling zijn zienswijze kenbaar wil maken, kan zich gedurende de termijn van terinzagelegging van het plan wenden tot de balie van de afdeling Bouwen en Milieu (tel. 0517 - 380449).

Actualisatie vergunning Wet Milieubeheer

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat zij voornemens zijn voor:

* ·V.O.F. H.S. Houtsma een actualisatie van de vergunning door te voeren voor een witloftrekkerij op het perceel Hoarnestreek 8, 8854 RP Oosterbierum.

Wij zijn voornemens de vergunning te actualiseren. De ontwerpbeschikking en de bijlagen, liggen met ingang van 9 april 2009 voor de duur van zes weken voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis, aan de balie van de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te
Franeker. Op werkdagen liggen de stukken van 8.30 tot 12.00 uur ter inzage en op woensdags van 8.30 tot 16.30 uur en eventueel buiten de genoemde tijden, na telefonisch verzoek, op afspraak.

Gedurende de termijn van terinzageligging kan een ieder gemotiveerd zijn/haar zienswijzen schriftelijk indienen bij het college van Burgemeester en wethouders, Postbus 58, 8800 AB FRANEKER. Tevens kan een ieder gedurende deze termijn aan de balie van de afdeling Bouwen en Milieu nadere informatie verkrijgen en/of mondeling zienswijzen naar voren brengen en/of verzoeken om een gelegenheid tot een gedachtenwisseling over het ontwerpbesluit of telefonisch bij de heer P. van der Ploeg van de afdeling Bouwen en Milieu op nummer 0517-380438.

Een afschrift van de zienswijze zal worden verzonden aan de aanvrager. Degene die een zienswijze indient kan door middel van een aparte brief verzoeken zijn/haar persoonlijke gegevens niet kenbaar te maken.

Alleen zij die tijdig schriftelijk of mondeling zienswijzen hebben ingediend tegen de ontwerpbeschikking kunnen later beroep instellen bij de Raad van State, tenzij wordt aangetoond dat men redelijkerwijs niet eerder in staat is geweest (tijdig) zienswijzen in te brengen dan wel dat de definitieve besluitvorming afwijkt van het ontwerpbesluit. Actualisatie vergunning Wet Milieubeheer

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat zij een actualisatie hebben doorgevoerd van:

* Maatschap Sijtsma, Rijksstraatweg 8, 8813 JH Schalsum. Het betreft een actualisatie voor een pluimveehouderij.

Wij hebben de vergunning geactualiseerd. De beschikking en de bijlagen, liggen met ingang van 9 april 2009 voor de duur van zes weken voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis, aan de balie van de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker. Op werkdagen liggen de stukken van 8.30 tot 12.00 uur ter inzage en op woensdags van 8.30 tot 16.30 uur en eventueel buiten de genoemde tijden, na telefonisch verzoek, op afspraak.

Tot en met 21 mei 2009 staat beroep open bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State voor:
1. de adviseurs die gebruik hebben gemaakt van de gelegenheid om advies uit te brengen over het ontwerp van het besluit;
2. degenen, die tijdig zienswijzen hebben ingebracht tegen de ontwerpbeschikking;

3. degenen, die bezwaren hebben tegen wijzigingen die bij het geven van de beschikking ten opzichte van het ontwerp daarvan zijn aangebracht;

4. belanghebbenden, die aantonen, dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest eerder zienswijzen tegen de ontwerpbeschikking in te dienen.

De vergunning wordt na afloop van de beroepstermijn van kracht, tenzij voordien beroep is ingesteld en een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Een beroepschrift moet in tweevoud worden ingediend bij de Raad van State, Afdeling Bestuursrechtspraak, Kneuterdijk 22, Postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage.

Een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een beschikking wordt niet van kracht voordat op een dergelijk verzoek is beslist.

Wet Milieubeheer

Melding
Burgemeester en wethouders maken ingevolge artikel 8.41van de Wet milieubeheer bekend, dat in maart 2009 een melding is binnengekomen van:

* Maatschap Wassenaar-Jonker, Hoarnestreek 5, 8851 RN Tzummarum. Het betreft een Besluit landbouw Milieubeheer en een Activiteitenbesluit voor het uitbreiden van de bestaande opslagloods.

Omdat bovengenoemde besluiten gebaseerd zijn op algemeen geldende regels en voorschriften (8.40 amvb's ) die het milieu beschermen, bestaat er geen mogelijkheid voor het indienen van zienswijzen en het instellen van beroep. Voor nadere informatie kunt u terecht bij de afdeling Bouwen en Milieu, Harlingerweg 18 te Franeker

Gemeente Franekeradeel
(artikel 2 juncto 5 Wet voorkeursrecht gemeenten)

Aanwijzing
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Franekeradeel maken ingevolge artikel 7 lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten bekend, dat de raad bij besluit van 2 april 2009 diverse percelen die gelegen zijn in het plangebied "Woon- en Recreatiegebied Franeker Zuid" heeft aangewezen als gronden waarop de artikelen 10 tot en met 24, 26 en 27 van de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing zijn. De aangewezen percelen in het plangebied "Woon- en Recreatiegebied Franeker Zuid" zijn, globaal aangegeven, gelegen aan de zuidzijde van Franeker en de percelen worden globaal omsloten door het Hitzumerbinnenpad, de Tzummervaart, de Tzummerweg en de Parallelweg. De aanwijzing heeft als planologische basis de ruimtelijke visie en de toegedachte bestemming zoals deze zijn opgenomen in het raadsvoorstel. De percelen zijn nader aangegeven op het bij het besluit behorend kadastraal overzicht en op de lijst van aangewezen percelen. Het besluit van 2 april 2009 treedt in werking een dag na publicatie in de Staatscourant van 3 april 2009, te weten op 4 april 2009, en geldt voor een termijn van drie jaren.

Aanbiedingsplicht
Door het besluit tot aanwijzing van diverse percelen gelegen in het plangebied "Woon- en Recreatiegebied Franeker Zuid" als gronden waarop een voorkeursrecht is gevestigd en de publicatie in de Staatscourant wordt onder andere de aanbiedingsplicht als bedoeld in artikel 10 lid
1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing verklaard. Die aanbiedingsplicht houdt in dat de eigenaren en/of zakelijk gerechtigden van de in het besluit aangewezen gronden, wanneer zij hun eigendom of hun recht willen verkopen en leveren, dit eerst aan de gemeente Franekeradeel te koop moeten aanbieden alvorens verkoop aan anderen mogelijk is.

Bezwaar en voorlopige voorziening
Belanghebbenden kunnen gedurende zes weken na dagtekening van deze publicatie in de Staatscourant een bezwaarschrift indienen tegen dit besluit tot aanwijzing. In het ondertekende bezwaarschrift moet worden opgenomen: de naam en het adres van de belanghebbende, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van
het bezwaar (de motivering). Het bezwaarschrift dient gericht te worden aan de raad van de gemeente Franekeradeel, Postbus 58, 8800 AB te Franeker.

Indien bezwaar wordt gemaakt tegen het besluit tot aanwijzing, bestaat tevens de mogelijkheid om de voorzieningenrechter van de rechtbank Leeuwarden te verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen. De voorzieningenrechter zal de verzoeker alleen ontvankelijk verklaren, indien daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond.

Ter Inzage
Het besluit op basis waarvan het voorkeursrecht is gevestigd en de daarbij behorende stukken (de lijst van aangewezen percelen en het kadastraal overzicht) liggen gedurende de bovengenoemde periode tijdens kantooruren ter inzage bij de afdeling Economische Ontwikkeling en Vastgoed van het Kantoor Gemeente Franekeradeel (Harlingerweg 18 te Franeker). De openingstijden van het Kantoor Gemeente Franekeradeel zijn maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 09.00 uur tot 13.00 uur en woensdag van 09.00 uur tot 18.00 uur. Buiten deze openingstijden is inzage mogelijk na telefonische afspraak met de heer D. Wolbers (telefoonnummer 0517-380178).

Bekendmaking besluitenlijst gemeenteraad

De gemeenteraad heeft in de openbare vergadering van 2 april 2009 besloten tot het:

1. afwijzen van een vrijstellingsverzoek ex art.19 lid 1 van de WRO voor het veranderen van de voormalige melkfabriek in Tzum (Fabrieksweg 10-12) in woon-werk units.

2. van toepassing verklaren van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten op enige percelen in het toekomstig woongebied Franeker-Zuid
3. vaststellen van het bestemmingsplan industrieterrein Franeker-West
4. vaststellen van de verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs.

5. wijzigen van de verordening Leerlingenvervoer 2006.
6. kennis nemen van de dorpsvisie Zweins.

7. vaststellen van de Jaarstukken 2008.

8. vaststellen van de 38e t/m 43e begrotingswijziging 2009

Besluiten college b &w 31 maart 2009

Notitie Wmo-loket "Van papier naar praktijk".
Besluit:

1. De Wmo-loket notitie "Van papier naar praktijk" vast te stellen
2. Te kiezen voor variant B.

3. Het voorstel en notitie voor informatie en overleg voor aan de raadscommissie op 16 april 2009 aan te bieden.

Handhavinguitvoeringsprogramma 2009.
Besluit:

1. Het Handhavinguitvoeringsprogramma 2009 vast te stellen.
2. Het Handhavinguitvoeringsprogramma 2009 ter kennisgeving voor te leggen aan de raadscommissie.

Actualisatie welstandsnota.
Besluit:

1. Akkoord te gaan met de concept welstandsnota 2009.
2. De raadscommissie voor te stellen de concept welstandsnota 2009 inspraakrijp te verklaren.

Geluidsontheffingen bij evenementen e.d.
Besluit:
De burgemeester te mandateren om geluidsontheffingen te verstrekken in combinatie met evenementenvergunningen.

Franeker, 8 april 2009.
Burgemeester en wethouders voornoemd,
M.J. Haveman, burgemeester.
H.J.J. de Jong, secretaris.