Woonbond


07-04-2009

André Thomsen treedt af als commissaris van Woonbron

Gisteren maakte prof. ing. André Thomsen zijn aftreden als commissaris van Woonbron bekend. De belangrijkste aanleiding voor zijn aftreden zijn de maatregelen die minister Van der Laan op vrijdag 3 april jongstleden aankondigde naar aanleiding van de problemen rond het Stoomschip Rotterdam.

Thomsen vindt de maatregelen van de minister terecht en is het eens met de stappen die worden gezet. In een brief stelt hij dat het besluit van de minister neerkomt op een harde afkeuring van het door het bestuur van Woonbron gevoerde beleid en het door de Raad van Commissarissen uitgeoefende toezicht daarop. Het laatste restje voordeel van de twijfel dat de kwestie SS Rotterdam kon worden gegund is volgens Thomsen daarmee definitief verdwenen. Hij vindt daarom dat het trekken van consequenties niet langer uitgesteld mag worden.

André Thomsen maakte sinds 2001 deel uit van de Raad van Commissarissen op voordracht van de Concern Participatieraad Woonbron (CPRW), de overkoepelende huurdersorganisatie van Woonbron. Eind vorig jaar overwoog Thomsen al af te treden naar aanleiding van de gang van zaken rond de ss Rotterdam. Op nadrukkelijk verzoek van de CPRW is hij toen echter aangebleven. De CPRW betreurt het vertrek van Thomsen, maar kan zich volledig vinden in zijn beslissing. De koepel van huurdersorganisaties maakt zich na het vertrek van Thomsen wel ernstig zorgen over de kwaliteit en het kritisch vermogen van het intern toezicht bij Woonbron. De Nederlandse Woonbond deelt deze zorg. Aanleiding voor deze zorg is in de eerste plaats natuurlijk het enorme verlies van 80 miljoen dat door Woonbron moet worden genomen. In de tweede plaats komt uit alles naar voren dat er bij Woonbron nog steeds onvoldoende besef is van de ernst van de problemen en de nadelige gevolgen die dreigen te ontstaan voor de 50.000 huurders van Woonbron. Dit ondanks herhaaldelijke toezeggingen van de Raad van Bestuur dat hier geen sprake van zou zijn. CPRW en Woonbond willen dit daarom op korte termijn aan de orde stellen in een gesprek met de door minister Van der Laan aangestelde toezichthouder. Zoals gisteren aangekondigd willen CPRW en Woonbond met hem ook bespreken hoe de huurders geen last zullen krijgen van de geleden verliezen en de ontstane liquiditeitsproblemen.