Openbaar Ministerie


* >Kenteken digitaal schorsen en controleren op diefstal

Kenteken digitaal schorsen en controleren op diefstal

7 april 2009 - Bureau Verkeershandhaving OM

Vanaf deze maand is het mogelijk om het kenteken digitaal te schorsen bij de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). Ook kunnen kopers van auto's online controleren of het kenteken als gestolen staat geregistreerd.

Als iemand voor een langere periode geen gebruik maakt van een voertuig, kan het kentekenbewijs geschorst worden. In de geschorste periode hoeft er dan geen motorrijtuigenbelasting betaald te worden. Er geldt dan ook geen WA of APK verplichting. Voorwaarde is wel dat het voertuig dan niet op de openbare weg komt. Deze dienst wordt voornamelijk gebruikt door eigenaren van oldtimers en verzamelaars van voertuigen. Ook motorrijders schorsen gedurende de wintermaanden vaak hun voertuig.

Daarnaast is het via de website van de RDW ook voor iedereen mogelijk geworden na te gaan of een bepaald kenteken als gestolen geregistreerd staat. Deze informatie was tot nu toe niet openbaar. Met het openbaar maken van deze informatie worden kopers van voertuigen beter beschermd.

In 2008 werden 28.320 voertuigen gestolen. Dit waren zowel personenauto's, motoren, bromfietsen als vrachtauto's, opleggers, caravans en aanhangwagens. In totaal staan 110.000 voertuigen als gestolen geregistreerd. Jaarlijks wisselen 3,5 miljoen voertuigen van eigenaar.

Klik hier voor de digitale diensten van de RDW