Gemeente Edam-Volendam

Rechtszitting sloopvergunning Pius X

Voorgevel Pius X Naar aanleiding van de rechtszitting op 2 april jl. is inmiddels in opdracht van het college van B&W nader onderzoek uitgevoerd naar de huidige scheefstand van de woningen. De rechtbank is hiervan op de hoogte gesteld.

De scheefstandmeting staat voor de gemeente los van de aansprakelijkheid voor eventuele schade als gevolg van de sloop- en bouwactiviteiten. Daarvoor is de aannemer aansprakelijk.

De wethouder heeft tijdens de zitting gerefereerd aan de Woningwet en niet aan het Bouwbesluit. Op basis van de Woningwet is een eigenaar van een woning verantwoordelijk voor de staat van de eigen woning. Dit werd niet tegengesproken door de rechter.

De Monumentenwet is niet van toepassing op het Pius X complex. Een vergelijking met de voorgenomen nieuwbouw bij de Julianaweg, Boegstraat en Kielstraat gaat niet op. Bij dit project geldt een goothoogte van circa 6 meter en varieert de nokhoogte van 10 tot 12 meter. De nieuwe Pius X krijgt een goothoogte van 4½ meter en de nokhoogte blijft binnen het bestemmingsplan.

Overigens heeft het college van B&W besloten om, naast de door de aannemer en architectenbureau afgesloten verzekeringen, een aanvullende parapluverzekering af te sluiten om eventuele hiaten op te kunnen vangen. De bewoners ontvangen deze week een brief waarin zowel hierop wordt ingegaan als op de scheefstand metingen.

Gelet op alle genomen maatregelen heeft het college vertrouwen in een goed verloop van het bouwproces.