Gemeente Breda

Breda feliciteert de Zonnebekestraat met vijfde plek Klimaatstraatfeest

Het Bredase gemeentebestuur feliciteert de Zonnebekestraat met het behalen van de vijfde plaats in het eindklassement van het Klimaatstraatfeest, een landelijk initiatief waarbij straten in Nederlandse gemeenten zoveel mogelijk klimaatpunten verzamelden door energie te besparen.

Gedurende de wedstrijd stond de Zonnebekestraat zelfs een tijd lang op de eerste plaats. Uiteindelijk is de straat vijfde geworden van de in totaal 3.782 deelnemende straten en daarmee de beste van Brabant: een prestatie van formaat.

Wethouder Willems: Het is fantastisch dat bewoners van een Bredase straat meer dan 200.000 klimaatpunten hebben weten te verzamelen en daarmee zo hoog geëindigd zijn op de landelijke ranglijst. Dat hebben ze bereikt door zo min mogelijk energie te verbruiken. Ook de 50 andere Bredase straten die meededen hebben op deze manier een belangrijke bijdrage geleverd aan het CO2-neutraal maken van onze stad. De bewustwording rondom energiebesparing heeft hiermee een flinke impuls gekregen. Ik verwacht dat de effecten hiervan ook in de toekomst merkbaar zijn.

Andere Bredase deelnemers, met name de Laan van Rasseghem, Troelstrastraat, Pietrenel Koomanstraat, Brusselstraat, Kantebeemd, Achtervang, Fagelstraat, Catharinastraat en Grote Houw eindigden allemaal bij de beste 500. De deelnemers van deze straten krijgen van de landelijke organisatie allemaal een straatfeest cadeau. De Bredase deelnemer die niet bij de eerste 500 hoort maar daarna de meeste punten behaalde is de Hobokenstraat. Deze straat krijgt daarvoor van de gemeente nog een presentje.

De bewoners van de deelnemende straten zijn de afgelopen maanden enthousiast bezig geweest met energiebesparing en hebben aanzienlijke prestaties neergezet. Er waren klimaatpunten te verdienen door energie te besparen door bijvoorbeeld spaarlampen te gebruiken, radiatorfolie en tochtstrips aan te brengen, een warme trui aan te doen in plaats van de verwarming een graadje hoger te zetten etc.

Het Nationale Klimaatstraatfeest is een laagdrempelige manier om de burger enthousiast te maken voor energiebesparing. Het is een initiatief van de HIER Klimaatcampagne, waarbinnen een groot aantal organisaties samenwerken aan de oplossing van het klimaatprobleem. Onder de vlag van deze campagne hebben onder meer de volgende organisaties zich ingezet voor de leukste en gezelligste groene campagne die Nederland ooit heeft gezien: SenterNovem, de Woonbond, de Provinciale Milieufederaties, het Klimaatverbond, MilieuCentraal, Buurtlink en Stichting Meer met Minder.

Breda, 7 april 2009