Nederlandse Vereniging van Banken

publicatiedatum: 7 april 2009

Adviescommissie Toekomst Banken presenteert 'Naar herstel van vertrouwen'

Het klantbelang voorop, een versterking van het risicobeheer binnen banken, een versterkte rol voor de Raad van Commissarissen, een nieuw beloningsbeleid en een bankiersverklaring. Dat is een aantal aanbevelingen uit het vandaag gepresenteerde rapport 'Naar herstel van vertrouwen' van de Adviescommissie Toekomst Banken. Met het rapport beoogt de Adviescommissie een bijdrage te leveren aan het verantwoord en duurzaam bankieren in Nederland. Met aanbevelingen op de toekomst gericht hoopt zij een stap te zetten richting het herstel van vertrouwen.


* Voor het persbericht van de Nederlandse Vereniging van Banken, klik hier

* Voor de volledige reactie van de Nederlandse Verenging van Banken, klik hier

* Voor het downloaden van het rapport 'Naar herstel van vertrouwen', klik hier

Alhoewel bij de kredietcrisis vele partijen een rol hebben gespeeld, concentreert de Adviescommissie zich in haar rapport op de eigen verantwoordelijkheid van banken. De rode draad in het rapport is dat de banken in hun afweging van de belangen van de klanten, de aandeelhouders, de werknemers en de samenleving waarin zij opereren, het primaat weer moeten gaan leggen bij het belang van de klant. In dit opzicht is een fundamentele mentaliteitswijziging en heroriëntatie in het bankwezen nodig. Het uiteindelijke doel is de klanten van banken en daarmee de samenleving als geheel weer optimaal te bedienen en zo het geschonden vertrouwen te herwinnen.

De aanbevelingen in het rapport zijn voor het merendeel praktische adviezen aan banken in Nederland. In hoofdstuk 1 worden aanbevelingen gedaan die ten doel hebben de governance structuur en het risicomanagement binnen banken te versterken. De aanbevelingen worden gedaan over de rol en de positie van de Raad van Commissarissen, van de Raad van Bestuur en van de externe accountant. Hoofdstuk 2 bevat aanbevelingen over het beloningsbeleid. Ook komt in dit hoofdstuk de positie van de aandeelhouders aan de orde vanuit het perspectief van de maatschappelijke functie van banken. De aanbevelingen uit de eerste twee hoofdstukken zijn naar het oordeel van de Adviescommissie dwingend van aard. Hier geldt het 'comply or explain'-principe. Banken moeten de aanbevelingen uitvoeren. Zo niet, dan moeten zij uitleggen waarom niet. In hoofdstuk 3 worden aanbevelingen gedaan om het toezicht in Nederland op banken te versterken. Over het depositogarantiestelsel en de Europese toezichtstructuur worden aanbevelingen gedaan voor de Nederlandse opstelling in de Europese discussie. In hoofdstuk 4 tenslotte worden de uitgangspunten geschetst en aanbevelingen gedaan voor de structuur van het Nederlandse bankwezen in de komende jaren.

De Adviescommissie Toekomst Banken, bestaande uit Cees Maas (voorzitter), Sylvester Eijffinger, Wim van den Goorbergh en Tom de Swaan, is in november 2008 door de banken gevraagd lessen uit de kredietcrisis te trekken en aanbevelingen te doen aan de sector.

Groene Waarmerk drempelvrij.nl logo