Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn, 7 april 2009

Apenheul ontdekt uitgestorven gewaande geelstaart-wolaap

Tijdens een expeditie in het dal van de Chilchos rivier (Peru) ontdekte Apenheulmedewerker, bioloog Hans Dignum, een groep uiterst zeldzame geelstaart-wolapen. Lange tijd werd gedacht dat deze soort zo goed als uitgestorven was. Pas de laatste jaren zijn er weer enkele waarnemingen gedaan, in afgelegen nevelwoudgebieden. Maar nog steeds geldt de geelstaart-wolaap als één van de moeilijkst te vinden apensoorten.

Geelstaart-wolapen (Lagothrix flavicauda) leven in de nevelwouden op de oosthellingen van het Andesgebergte in Peru op hoogten van rond de 2000 meter. Tijdens een expeditie in maart 2009 ontdekten Hans Dignum en de Peruaanse primatologe Fanny Cornejo (Universiteit van San Marco) na een dagenlange zoektocht een groep geelstaarten in de Chilchosvallei. In deze vallei, 40 km vanaf het provinciestadje Leymebamba, ondersteunt Apenheul sinds vier jaar een natuurbehoudproject dat wordt gecoördineerd door de Nederlandse bioloog Hans Dignum en de Peruaan Alan Melendez. In het kader van dit project stimuleert Apenheul o.a. kleinschalige teelt van kwaliteitskoffie in de hooggelegen vallei. Dankzij de inkomsten uit de koffieoogst komen de boeren in de vallei niet in de verleiding om alsmaar meer bos te kappen t.b.v. het houden van koeien. Als "Café Chilchos" wordt de koffie geschonken in Apenheul, GaiaPark Kerkrade Zoo en een collega-dierenpark in Frankrijk.

Apenheul-directeur Bert de Boer is jaloers en tevreden tegelijk: "Begin maart dit jaar was ik zelf nog in Chilchos. We vermoedden al jaren dat de geelstaart-wolaap daar in de omgeving voorkomt. Maar ook toen weer liep onze zoektocht op niets uit. Nog geen drie weken later zijn ze nu dan eindelijk toch gevonden. Jammer dat ik er niet bij was, maar toch fantastisch! Want de zekerheid dat deze zeer bijzondere apensoort in de Chilchos Vallei leeft, maakt de kans op bescherming van het nevelwoud met zijn unieke biodiversiteit ineens veel groter."


- - - einde bericht - - -