Ministerie van Defensie

Grote drugsvangst door Hr.Ms. Van Amstel

7 april 2009, 11.44 uur

Hr.Ms.Van Amstel heeft gisteren in de Caribische Zee een go-fast onderschept met 14 balen verdovende middelen aan boord. De ruim 350 kilo cocaïne vertegenwoordigt een geschatte straatwaarde van 17 miljoen euro. Bemanning van Hr.Ms. Van Amstel houdt in de RHIB de opvarenden van de go-fast sccherp in de gaten totdat het Law Enforcement Detachment aan boord gaat.

Het Nederlandse fregat kreeg de melding dat op 75 mijl afstand een verdacht bootje was aangetroffen. Aangezien de go-fast door motorpech niet hard kon varen was Hr.Ms.Van Amstel snel ter plekke. Terwijl het schip de laatste paar mijlen aflegde, dwong de vooruitgestuurde boordhelikopter de 4 opvarenden tot stoppen.

14 balen verdovende middelen.

In de tijd die het kostte om formeel toestemming te krijgen aan boord te gaan, hield de bemanning op de zogenoemde rigid hulled inflatable boat (RHIB) van Hr.Ms.Van Amstel het bootje scherp in de gaten. Tijdens de boarding trof het Law Enforcement Detachement van de US Coastguard in de benedendekse ruimte de grote hoeveelheid drugs aan.

Stationsschip

Het was de eerste onderschepping van Hr.Ms. Van Amstel, sinds 12 februari het Nederlandse stationsschip in het Caribisch Gebied. Counterdrugsoperaties worden uitgevoerd naast de kustwachttaken.