Politie Haaglanden

Persberichten 7 april

Haaglanden, 07-04-2009

Vijf jonge straatrovers aangehouden
Den Haag Dinsdag 6 april beroofde een groepje van vijf straatrovers, in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar, met geweld twee 17-jarige jongens in de Haagse Crispijnstraat. Eerst werd het ene slachtoffer bedreigd. Vervolgens werden zijn zakken leeggemaakt en is zijn tas afgenomen. Toen zijn vriend erbij kwam, kreeg hij een klap en werd ook hij beroofd. Daarna renden de straatrovers weg en belden de beroofde jongens snel 112. Op basis van het signalement kon de politie de groep snel aanhouden. De jonge straatrovers worden verhoord in het politiebureau.

Jarige job opgepakt voor drugsdealen
Den Haag Een jarige Hagenaar (39) is dinsdag 6 april samen met een andere Hagenaar (34) aangehouden omdat zij drugs aan het dealen waren in een auto aan de van Maanenkade. In de auto werd heroïne en cocaïne aangetroffen. De mannen zijn in verzekering gesteld en worden door de politie verhoord.

Politie neemt sabels in beslag
Den Haag Politieagenten hielden dinsdag 6 april een 51-jarige Hagenaar aan omdat hij met twee sabels op zak liep. De man liep rond het Stationsplein met een blik bier. Een surveillerende agent sprak hem daarop aan. Vervolgens frommelde de man in zijn binnenzak en haalde er, zonder ermee te dreigen, twee sabels uit. Op het politiebureau werden de sabels in beslag genomen. De man kreeg een proces-verbaal en een 24-uurs verbod uitgereikt voor het gebied rondom het station.

Onverzekerde automobilist
Den Haag Een 27-jarige automobilist uit Gorinchem veroorzaakte maandagavond 6 april rond 19.15 uur een aanrijding op de Maartensdijklaan. De bestuurder botste tegen de auto van een 28-jarige Hagenaar. Bij deze aanrijding vielen geen slachtoffers. Bij de controle bleek dat de man uit Gorinchem onverzekerd reed en dat de auto geen geldige APK had. Ook bleek dat hij nog een boete van 118 euro moest betalen. Agenten maakten proces-verbaal tegen de man op.

Geweld binnenshuis
Den Haag De politie hield dinsdag 7 april even na middernacht een 33-jarige Hagenaar aan. De man had kort daarvoor zijn partner mishandeld. De Hagenaar werd ingesloten in het politiebureau en kreeg een proces-verbaal. Door de politie wordt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol opgetreden. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl ) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Politie wekt inbreker
Den Haag De politie kreeg dinsdagmorgen 7 april rond 03.30 uur een melding dat een vreemd persoon lag te slapen in een auto. De 36-jarige man werd direct wakker toen agenten met een zaklamp in de auto schenen. De man bekende de auto te hebben opengebroken om erin te kunnen slapen. De Hagenaar werd meegenomen naar het politiebureau.

Betalen of auto inleveren
Den Haag Een 51-jarige Hagenaar dinsdagnacht rond 02.15 uur tegen de lamp bij een verkeerscontrole op de Zoetermeerse Rijweg. Bij controle ontdekte de politie dat de bestuurder nog bijna 1.400 euro aan boetes had openstaan. Omdat de verdachte dit bedrag niet kon betalen werd zijn auto in beslag genomen.

Niet thuis of toch !!!
Voorburg Politieagenten waren op maandag 6 april omstreeks 08.00 uur op zoek naar een 22-jarige Voorburger. De jongeman had voor enkele honderden euros aan boetes openstaan. Toen de agenten bij de ouderlijke woning van de jongeman aanbelden, stond zijn vader hen te woord. Volgens de man zou zijn zoon niet thuis zijn. De politieagenten waren niet voor één gat te vangen en verzochten de man ter bevestiging in de woning te mogen kijken. Hij gaf toestemming waarna de 22-jarige achter zijn slaapkamerdeur werd aangetroffen. Hij heeft de boetes betaald.

Voorburger zonder rijbewijs
Voorburg Politieagenten spraken op maandag 6 april omstreeks 15.45 uur in de Hartzstraat een 24-jarige Voorburgse automobilist aan omdat hij geen veiligheidsgordel droeg. Bij de controle die volgde bleek dat het rijbewijs van de automobilist ongeldig was verklaard en zijn auto niet was verzekerd. De man kreeg voor die feiten een proces-verbaal. Hij heeft zijn auto achter moeten laten.

Reeks overtredingen
Wassenaar - Politieagenten hielden dinsdagochtend 7 april rond 02.00 uur op de Zijdeweg een 42-jarige man uit Krimpen aan den IJssel aan, nadat hij een reeks verkeersovertredingen beging. De man viel op toen hij een afzetting richting de Sijtwendetunnel negeerde. Politieagenten gingen achter de man aan en zagen dat hij achtereenvolgens rode verkeerslichten negeerde en tegen de verkeersrichting in reed. Bij controle bleek het rijbewijs van de man ingevorderd te zijn.

Jongens aangehouden
Rijswijk - De politie hield maandag 6 april vijf jongens aan die ten onrechte een pand aan de Cort van der Lindenstraat hadden gekraakt. De jongens bezetten sinds vrijdag 3 april het pand, maar omdat het pand volgens de eigenaar nog geen jaar leeg stond, was de kraakactie onrechtmatig. De politie ging daarom maandag 6 april samen met de eigenaar poolshoogte nemen om de jongens aan te zeggen dat zij het pand moesten verlaten. Omdat bleek dat de jongens, in de leeftijd van 15 tot 19 jaar en afkomstig uit Den Haag, Delft en Rijswijk, in het pand vernielingen hadden gepleegd, werden zij aangehouden. Op het politiebureau werd tegen de vijf proces-verbaal opgemaakt. Zij mochten maandagavond na verhoor weer naar huis.

Te hard en te veel
Rijswijk Op de Prinses Beatrixlaan hield de politie maandagavond 6 april rond 22.20 uur een man staande, die 102 km/ uur te hard reed terwijl maar 50 km/uur is toegestaan. Omdat de man sterk naar alcohol rook, wilden de agenten hem een blaastest afnemen. De 36-jarige man uit Zoetermeer weigerde dit. Op het politiebureau bleek waarom: daar blies de man alsnog 465 ugl.
De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Met 100 door bebouwde kom
Rijswijk Een 33-jarige Hagenaar moest maandag 6 april op de Prinses Beatrixlaan zijn rijbewijs inleveren. Agenten klokten hem toen hij met 100 km per uur reed, terwijl daar 50 km per uur de maximum snelheid is.

Scootmobiel en auto botsen
Naaldwijk Een 29-jarige vrouw uit Hoek van Holland kwam maandag 6 april om 15.15 uur uit een uitrit aan het Raoul Wallenbergplein, terwijl een 89-jarige man in een scootmobiel uit Naaldwijk net optrok om de straat over te steken. De vrouw kon een aanrijding niet meer voorkomen, waardoor de Naaldwijker viel en een hoofdwond opliep. De ambulance vervoerde hem naar het ziekenhuis waar de wond werd gehecht. Beide partijen regelen onderling de afhandeling van de schade.

Verkeerde tijd en plaats
Delft Tijdens een lasercontrole bij de Prinses Irenetunnel scheurde een 19-jarige man uit Delft met 105 km/uur voorbij, terwijl maar 50 km/uur is toegestaan. Politieagenten hielden de man aan en vorderden zijn rijbewijs in.

Man betrapt op winkeldiefstal
Zoetermeer - Een 82-jarige man uit Bleiswijk werd maandag 6 april aangehouden bij een bouwmarkt aan de Olof Palmelaan. De man had een zestal boortjes uit de verpakking gehaald en liep vervolgens zonder af te rekenen naar buiten. Daar werd hij aangehouden. Nadat de man de boortjes alsnog afrekenende, kreeg hij op het politiebureau een boete van 150 euro voor de diefstal.