Albayrak: "Aanpak stelselmatige daders op goede weg"

Nieuwsbericht | 07-04-2009

Met de invoering van de maatregel Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD) zijn flinke vorderingen gemaakt in de aanpak voor veelplegers die veel criminaliteit en overlast veroorzaken. Wel is een uitgebreider aanbod gewenst van behandelprogramma's voor de goep verslaafden met een psychiatrische problemen en voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook houdt het gebrek aan specifieke woonmogelijkheden de kans op geslaagde reïntegratie tegen.

Meerderjarige stelselmatige daders die jaarlijks veel delicten plegen en veel overlast en maatschappelijke onrust in het publieke domein veroorzaken, kunnen sinds 1 oktober 2004 in een inrichting geplaatst worden via de Wet plaatsing in een Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD). Het voor maximaal twee jaar vastzetten van deze zeer actieve veelplegers in speciale afdelingen van penitentiaire inrichtingen moet tegengaan dat ze weer strafbare feiten plegen.

Het Verwey-Jonker Instituut in Utrecht heeft in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitieonderzoek gedaan naar toepassing van de ISD-maatregel.

Staatssecretaris Albayrak is voornemens om waar nodig concrete verbeteringen aan te brengen. Zo zal het personeel getraind worden in het motiveren van gedetineerden voor reïntegratie-activteiten. Ook wordt het dagprogramma verlengd om meer ruimte te bieden voor persoonlijke begeleiding van ISD'ers die deelnemen aan een traject. Over het geheel genomen is de bewindspersoon tevreden over de uitkomsten van het onderzoek. "Deze procesevaluatie geeft aan dat Justitie met de uitvoering van de maatregel op de goede weg is", aldus Albayrak.

Meer informatie


* Aanpak stelselmatige daders vordert

* Verwey-Jonker Instituut

* Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum