Erasmus Universiteit Rotterdam

'Kinderen koop je in de hemel'

De financiële crisis is het hoofdonderwerp van het huidige maatschappelijke debat. Op de vraag hoe deze totale implosie van de financiële wereld kon gebeuren, geeft universitair docente economie Liesbeth Noordegraaf-Eelens antwoord in haar boek Op naar de volgende crisis!. Het boek verschijnt dit najaar. Het filosofische en sociologische perspectief dat ze hierin hanteert, komt ook terug in haar andere boek Kinderen koop je in de hemel dat deze maand uitkomt. Dit boek gaat over de al even relevante thema's zwangerschap, geboorte, kind-zijn en ouder worden.
Kinderen koop je in de hemel
Kinderen koop je in de hemel
Liesbeth Noordegraaf-Eelens

In Op naar de volgende crisis, dat samen met Olav Velthuis is geschreven, staan vier vragen centraal: Wie is schuldig, waarom hadden we vertrouwen in dit financiële systeem, hebben wij te maken met een financiële crisis die ons boven het hoofd is gegroeid, en valt een nieuwe crisis te voorkomen? Noordegraaf-Eelens en Velthuis betogen dat deze crisis zeker niet de laatste is, omdat crises nou eenmaal bij de vrije markteconomie horen. Ondanks de verbeteringsplannen is het collectieve geheugen maar van korte duur en zullen de financiële teugels weer gevierd worden zodra dit 'trauma' is verwerkt.
De crisis van het krediet
De crisis van het krediet
Liesbeth Noordegraaf-Eelens & O. Velthuis

Het maatschappelijk debat gaat niet alleen over de kredietcrisis. Ook kinderen inzet van een publieke discussie waarin zowel politici, artsen, opinieleiders en ouders graag een moreel oordeel vellen. In Kinderen koop je in de hemel laat Liesbeth Noordegraaf-Eelens zien dat ouders het kind als groots, meeslepend en centraal zien. Dit heeft tot gevolg dat er veel eisen en verwachtingen zijn, wat door de onhaalbaarheid vaak tot frustratie leidt. De schrijfster stelt dat wanneer we het kind zien als 'de ander', deze kleiner wordt gemaakt en er minder toekomstgericht en ambitieus naar hem hoeft worden gekeken. Dit maakt het ouderschap een stuk luchtiger en zowel het kind als de ouder kan meer genieten van het moment.

Liesbeth Noordegraaf-Eelens (1973) is sinds 1976 universitair docent economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar zij in 2002 ook in de filosofie afstudeerde (cum laude). In haar proefschrift De verbale macht van centrale bankdirecteuren, waarop zij eind 2009 promoveert, combineert zij filosofie met economie.