ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV voorvechter van schoon water op Wereld Water Forum

Op het Wereld Water Forum in Istanbul (16 - 22 maart 2009) waren vele vakbondsmensen uit de hele wereld vertegenwoordigd. Ook ABVAKABO FNV was erbij. Het Forum was onderverdeeld in zes water gerelateerde thema's: klimaat, voedsel, wateropslag, overheidsregulering, financiering en educatie. Naast de 100 workshops en tientallen seminars was er een expohal waar alle grote industriële landen en bedrijven waren vertegenwoordigd. Ook Nederland was met een grote stand op de hal aanwezig en met ruim 200 Nederlanders (op de naar schatting 15.000 deelnemers) goed vertegenwoordigd tijdens het Forum.

Water justice

Woensdagmiddag 18 maart was de sessie "Water justice" georganiseerd door ABVAKABO FNV in samenwerking met de Wageningse Universiteit. Daarin werden uit verschillende invalshoeken (vanuit vakbonden, vanuit NGO's, vanuit vrouwen en vanuit lokale/inheemse bevolking) de strijd om toegang tot schoon en betaalbaar drinkwater belicht. Duidelijk werd dat in veel landen de plaatselijke bevolking de rechten op het gebruik van water iedere keer weer moet bevechten.

Vakbonden: voorvechters recht op water

Op het Forum hebben de vakbonden zich volop laten zien als voorvechters van het recht op water en met veel voorbeelden laten zien dat commercialisering van water niet leidt tot een betere publieke watervoorziening. Dit was mede daardoor het eerste Forum waarop instanties als de Wereld Bank en Verenigde Naties erkenden dat privatiseringsoperaties in de water sector de afgelopen jaren vaak gefaald hebben en dat meer geleerd moet worden van goede publieke waterbedrijven. Daarbij wordt vaak gekeken naar de Nederlandse drinkwatervoorziening en het waterbeheer. De vakbonden mogen terug kijken op een geslaagde inbreng. Hoewel in de uiteindelijke ministersverklaring na afloop van het Forum geen `recht op water' is opgenomen, is het aantal landen dat het recht op water erkend groeiende en keren ook steeds meer landen zich naar het versterken van de publieke watervoorziening in plaats van het privatiseren ervan. De privatiseringstrend lijkt hiermee gekeerd te zijn.

Verder stond het Forum in het teken van het belang van water voor alle (economische) activiteiten en bedreigingen door bevolkingsgroei en klimaatverandering. Water is de bron van het leven. Water is nodig als drinkwater, maar ook voor sanitatie en hygiëne. Water is belangrijk voor de voedselvoorziening doordat er op grote schaal irrigatie nodig is. De wereld bevolking neemt toe, daardoor is er meer voedsel nodig en meer water. Op dit moment hebben 2.6 miljard mensen onvoldoende beschikking over sanitaire voorzieningen en 1.1 miljard mensen onvoldoende (schoon) drinkwater.
07-04-2009, internationaal | Meer over: internationale zaken |