Gemeente Teylingen

geluiden bij wijkschouw en wijkmarkt Warmond

Grote opkomst en positief kritische geluiden bij wijkschouw en wijkmarkt Warmond

07 april 2009

Veel Warmonders wisten op 1 april de weg te vinden naar het Trefpunt voor de wijkbijeenkomst. Gemeenteraad en college bezoeken alle wijken in deze raadsperiode en Warmond was de negende wijk waar het college en raad op bezoek gingen.

Wijkbezoek Warmond 1 april 2009, wandeling door het dorp

De wijkbijeenkomst bestond uit drie onderdelen: een wandeling door het dorp waar knelpunten werden bekeken en besproken, een plenaire discussie onder leiding van Burgemeester Schelberg over een aantal thema's. En als afsluiting een discussie in kleinere groepen met raads- en collegeleden.

Deze wijkmarkt kwam een groot scala aan onderwerpen aan het bod zoals Fort Marina, de bootjeshaven, de speelweide, parkeren, het komplan Warmond, de overlast van hondenpoep en zwerfvuil, lastige verkeerssituaties. Veel positief kritische geluiden lieten de inwoners horen richting college en raad. Veel vragen ook om verheldering en verduidelijking van zaken, maar ook initiatieven en oplossingen werden aangedragen.

Wandeling door de wijk

Raad, collegeleden en inwoners bezochten het gebied tussen de Herenweg, Oranje Nassaulaan en de Kagerplassen. Er waren 2 routes voor de wandeling. Voor beide routes bestonden de groepen uiteindelijk uit ruim dertig personen Tijdens de wandeling werd uitvoerig stilgestaan bij de locaties die door de bewoners waren aangedragen. Bewoners gaven daar ter plekke aan waar de knelpunten lagen. Onderweg sloten ook spontaan nog inwoners aan of kwamen even in hun straat mee discussiëren. Onderling ontsponnen zich ook aardige discussies tussen burgers en probeerde men elkaar te vinden voor hun standpunten. Veel zaken die in de wijkschouw in de prachtige avondzon werden bekeken kwamen later in de discussies in het Trefpunt weer aan de orde. Wijkbezoek Warmond 1 april 2009 overzicht

Wijkmarkt

Onder leiding van Burgemeester Schelberg werden drie thema's ruimte, leefomgeving en dienstverlening in het Trefpunt besproken.

Ruimte en Fort Marina

Bij het thema Ruimte werd langdurig stilgestaan bij de ontwikkeling van Fort Marina. Veel inwoners spraken hun zorg uit over de ontwikkeling in dit gebied rondom Fort Marina, het terrein Bolderberg en de bootjeshaven. Raadsleden werden naar hun mening gevraagd. Het plan is echter nog in het stadium van ontwikkeling en nog niet aan commissie en gemeenteraad ter discussie voorgelegd.

Wethouder Van der Zon meldde dat het college deze week in haar collegevergadering besloten heeft om het plan Fort Marina in twee delen te splitsen , namelijk de plannen Fort Marina en de ontwikkeling van het terrein Bolderberg en de bootjeshaven. De ontwikkeling in dit gebied worden dus losgekoppeld van elkaar. Dat er in deze omgeving een facelift moet komen vooral rond Fort Marina is duidelijk. Duidelijk is ook dat er nog veel gepraat zal worden tussen de plannenmakers en de bewoners van deze omgeving.

Voor het open houden van het gebied bij de speelweide werd door de aanwezige Warmonders een warm pleidooi gehouden. Volgens de bewoners de enige plek waar je nog vrij naar de Kagerplassen kunt kijken. De plek ook waar kinderen spelen en in de winter - als er ijs is - geschaatst kan worden.

Leefomgeving

Veel ergernis en overlast geeft de hondepoep en zwerfvuil. Daarnaast blijken passanten ook nog wel eens de bosjes in Park Groot Leerrust te gebruiken als toilet. Een openbaar toilet ontbreekt bij het Park. Teylingen heeft vier handhavers als het aankomt op controle van hondepoep en zwerfvuil. Deze vier handhavers hebben echter ook nog andere handhavingstaken. Dat bleek ook wel uit de opmerkingen van de inwoners over parkeren in de blauwe zone. Enkele bewoners hielden een pleidooi voor strengere handhaving van de blauwe zone. Voor de gemeente is het bijna een onmogelijke opgave om met de vier handhavers alles intensief te controleren.

Het advies van raadsleden was om, naast handhaving, ook elkaar eens aan te spreken op het gedrag. Aanspreken op gedrag hoeft niet altijd alleen maar van de overheid af te komen.

Jongeren zoeken hangplekken dat was vroeger zo en dat is nu ook zo. De muziektent is zo'n hangplek voor jongeren. Dat geeft voor de omwonenden de nodige overlast. Daarnaast is de verkeersafwikkeling op de Baan niet goed overzichtelijk door de parkeerplaatsen en de muziektent.

De meningen in de zaal waren verdeeld of de muziektent nu moet blijven staan, als centraal middelpunt in het dorp of dat de muziektent beter verplaatst kan worden naar Park Groot Leerrust.

Dienstverlening

Een dringend beroep werd gedaan op het college om het VVV-kantoor in Warmond te handhaven. Wethouder Homan was daar kort en krachtig over: "Het VVV-kantoor is in Warmond en blijft in Warmond".

Een aantal inwoners uitten hun bezorgdheid over de teruggang van voorzieningen in Warmond. De gemeentewerf is inmiddels dicht en bezorgd werd ook gevraagd naar het bestaansrecht van de bibliotheek en de scholen.

Zowel raadsleden als wethouder Wilbrink riepen inwoners van Warmond op om ook zelf iets te doen aan de teruggang van voorzieningen. Bijvoorbeeld: blijf lid van de bibliotheek in Warmond. Met de bibliotheekkaart van Warmond kun je in de overige dorpen ook boeken lenen. De ontwikkeling van de brede school zal de komende tijd verder contouren krijgen. Een ontwikkeling waardoor een breed aanbod van scholen kan blijven. Samen op één locatie wellicht aangevuld met de bibliotheek.

Wijkbezoek Warmond 1 april 2009 - Trefpunt

Wethouder Wilbrink sloot de plenaire bijeenkomst af met een dankwoord. Daarnaast kon zij ook melden dat de Warmonders het Meldpunt Leefomgeving goed weten te vinden. Meldingen worden snel opgelost. Nieuw is ook dat iedere twee maanden een wijkteam door de wijk loopt. Een medewerker die voor het groen verantwoordelijk is en een medewerker die voor het grijs verantwoordelijk is. Zij noteren de zaken die aangepakt moeten worden. Ook op deze wijze hoopt Teylingen de wijken goed op orde te houden.

Volgende wijkbezoek
De laatste wijk die in deze raadsperiode bezocht gaat worden is in de kern Sassenheim. Gemeenteraad en college ronden dan de voorgenomen tien wijkbezoeken van deze raadsperiode af. Doel van de wijkbezoeken is om met de inwoners van de wijken in gesprek te komen over zaken die spelen in hun wijk.