Gemeente Ede

nummer 059 / Ede, 7 april 2009

Veel Edenaren actief in vrijwilligerswerk
College blijft vrijwilligers steunen

38 procent van de inwoners ven de gemeente Ede doet aan vrijwilligerswerk. Dat is aanzienlijk meer dan het landelijk gemiddelde van 30 procent. De gemeente Ede waardeert dit en wil het vrijwilligerswerk blijven ondersteunen. De gemeente doet dit vooral door De Medewerker en Sportservice Ede te ondersteunen. Ook wil de gemeente zo veel mogelijk regels en procedures vereenvoudigen voor organisaties die veel met vrijwilligers werken.

In het de nota `Eigen Waarde - beleidskader 2009 - 2011` geeft de gemeente aan hoe haar vrijwilligersbeleid er de komende jaren uit zal zien.

Beweging
Het vrijwilligerswerk is in beweging. Zo neemt de gemiddelde leeftijd van vrijwilligers toe en veranderen de behoeften van vrijwilligers. Vrijwilligerswerk wordt steeds meer ingezet als middel om mensen mee te laten doen aan de samenleving. De recente invoering van de maatschappelijke stages voor scholieren is daar een goed voorbeeld van. Een goede begeleiding van vrijwilligers is belangrijk. Er zijn veel verenigingen die moeite hebben met het vinden van voldoende vrijwilligers: het werven van nieuwe vrijwilligers vraagt veel aandacht. En de druk op vrijwilligers neemt toe, bijvoorbeeld doordat de mogelijkheden voor professionele zorg afnemen of doordat er aan allerlei regels voldaan moet worden.

Onmisbaar
Vrijwilligerswerk biedt mensen de mogelijkheid zich te ontwikkelen, zich nuttig te maken en vooral plezier te beleven aan het zich inzetten voor anderen. Vrijwilligers zijn vaak onmisbaar en voegen voor veel organisaties iets wezenlijks toe aan het werk van professionals. Door te werken met vrijwilligers zijn veel organisaties ook stevig geworteld in de Edese samenleving.

Het doel van het gemeentelijke vrijwilligersbeleid blijft het ondersteunen en bevorderen van vrijwilligerswerk. Bij het ondersteunen spelen De Medewerker en Sportservice Ede een belangrijke rol. Zij ondersteunen en begeleiden mensen en organisaties en leggen daarbij dwarsverbanden. Ze werken daarbij nauw samen met organisaties als Welstede, Welzijn Ouderen en andere maatschappelijke organisaties.

Waardering
Op evenementen als Make A Difference Day (MADD) en bij andere gelegenheden laat het college duidelijk blijken hoeveel waarde zij aan het vrijwilligerswerk hecht. De gemeente probeert waar dat maar enigszins mogelijk is regels en procedures te vereenvoudigen voor organisaties die werken met vrijwilligers.

---