Stichting Natuur en Milieu

Uitstel kilometerheffing mag geen afstel zijn

7 april 2009 - De kilometerprijs kan er niet snel genoeg komen. Uitstel mag geen afstel zijn. Dat zegt Stichting Natuur en Milieu in reactie op het uitstel dat minister Eurlings vandaag aankondigde. Hij verwacht dat het niet lukt om eind 2011 dus nog tijdens de huidige kabinetsperiode - de kilometerheffing voor vrachtwagens in te voeren.

Minister Eurlings (Verkeer) moet nu aangeven wanneer de kilometerheffing voor het vrachtverkeer en personenverkeer er wél komt, vindt Natuur en Milieu. Natuur en Milieu stelt dat de minister een flink aantal zaken nog in deze kabinetsperiode kan afronden. Voorbeelden zijn de voorbereidingen van de wetgeving, de praktijkproeven en de aanbestedingen.

Ook het uitwerken van de milieudifferentiatie in de kilometerprijs - hoe viezer een auto is, hoe meer de automobilist betaalt kan worden voorbereid. Daarnaast moet de verkeersminister eerder ingezette wijzigingen in het belastingstelsel niet terugdraaien. Wijzigingen zoals de omzetting van de BPM op basis van de CO2 -uitstoot leveren namelijk veel milieuwinst op.

Publicatiedatum: 07-04-2009