Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

Marc Calon kandidaat voorzitter Aedes

7 april 2009

Marc Calon, gedeputeerde van de Provincie Groningen, is voorgedragen als nieuwe voorzitter van Aedes vereniging van woningcorporaties. Op het ledencongres van 23 april kiezen de leden de nieuwe voorzitter en het Algemeen Bestuur.

De nieuwe voorzitter zal zich vooral richten op het behartigen van de belangen van woningcorporaties binnen het politiek / maatschappelijke speelveld en op het spelen van een verbindende rol binnen de vereniging. Het voorzitterschap van Aedes behelst een functie voor drie dagen per week. De nieuwe voorzitter volgt de huidige voorzitter Willem van Leeuwen op, die eind vorig jaar de gelegenheid van de structuurwijziging aangreep om plaats te maken voor een nieuw gezicht.

Ir. M.A.E. (Marc) Calon (50) is nu namens de PvdA lid van Gedeputeerde Staten van de Provincie Groningen. Hij is verantwoordelijk voor de portefeuilles Ruimtelijke Ordening, Financiën, Grondbeleid en Grote Projecten (Meerstad, Blauwe Stad en Regiovisie). Calon is ook lid van het Bestuur van het Interprovinciaal Overleg (IPO) en voorzitter van de IPO commissie ruimtelijke ordening en wonen. Hij onderhoudt op meerdere terreinen veelvuldig contacten met Den Haag. Zo is hij op dit moment betrokken bij de besprekingen tussen kabinet en provincies over de toekomstige hoogte van het provinciefonds en die over het energiedossier. In het verleden was hij betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ruimtelijke Ordening en de totstandkoming van het bestuursakkoord tussen Rijk en Provincies. Calon vervult en vervulde een aantal nevenfuncties en commissariaten op onder andere het terrein van land- en tuinbouw, economie, ruimtelijke ordening, financiën, accountancy en in het netwerk van gedeputeerden.

Calon begon zijn loopbaan als docent en vervulde daarna verschillende bestuurlijke functies in land- en tuinbouworganisaties. Daarna (1995 - 1999) was hij voor de PvdA lid van Provinciale Staten in Groningen. Sinds 1999 is hij lid van Gedeputeerde Staten, Calon was drie keer lijsttrekker bij provinciale verkiezingen. Naast deze loopbaan is Calon altijd actief gebleven als akkerbouwer in Zuurdijk. Calon studeerde Landbouwtechniek aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen. Marc Calon is 50 jaar, getrouwd, heeft drie kinderen en woont in Groningen.

Nieuwe bestuursstructuur Aedes
De benoeming van een nieuwe voorzitter van Aedes valt samen met een wijziging in de bestuursstructuur van de vereniging. Vorig jaar besloot de vereniging te kiezen voor een structuur met een Algemeen Bestuur van twaalf directeuren-bestuurders van corporaties. Uit dit Algemeen Bestuur wordt een Dagelijks Bestuur geformeerd, aangevuld met een onafhankelijk voorzitter die buiten de sector geworven is. In de nieuwe structuur verdwijnt de Raad van Commissarissen. De leden van Aedes kiezen hun nieuwe voorzitter en bestuur tijdens een ledencongres van Aedes op 23 april.

Noot voor media:
De kandidaat-voorzitter is voor zijn definitieve benoeming op het Aedes ledencongres (23 april 2009) niet beschikbaar voor externe interviews. Neem voor een hogere resolutie-versie contact op met Aedes via 035.6268.243, Hans Wijbrands.

Meer informatie via persvoorlichting Aedes: 06.53.40.99.67 / 06.22.43.63.02 (Pluup Bataille of Eric Bosman)

* Foto's beoogd leden Algemeen Bestuur Aedes98 Kb