Gaza: slechte levensomstandigheden door oorlog 07 april 2009, New York - Vandaag is het Wereldgezondheidsdag en Unicef grijpt deze gelegenheid aan om de wereld te wijzen op de slechte levensomstandigheden in de Gazastrook. De oorlog met Israël is dan wel voorbij, de gevolgen van het conflict zijn voor de bevolking nog steeds voelbaar.

In Gaza Stad krijgt een meisje inentingen tegen mazelen, de bof en rodehond. Foto: Unicef/NYHQ2009-0128/El Baba In Gaza Stad krijgt een meisje inentingen tegen mazelen, de bof en rodehond. Foto: Unicef/NYHQ2009-0128/El Baba

De oorlog met Israël kwam in januari tot een einde. Toch is de situatie in Gaza nog steeds onveilig en vallen er onder de burgers nog steeds doden en gewonden. Ook is in het gebied nog steeds dringend behoefte aan humanitaire hulp, maar de hoeveelheid hulp die geboden kan worden ligt ver onder het gewenste niveau.

Unicef vreest dat de omstandigheden in de Gazastrook leiden tot een verslechtering van de volksgezondheid. Vooral kinderen kunnen ziek worden en ondervoed raken.

Even doorbijten op de Suleiman Sultan basisschool. Foto: Unicef/NYHQ2009-0127/El Baba
Even doorbijten op de Suleiman Sultan basisschool. Foto: Unicef/NYHQ2009-0127/El Baba

Rioolwater bedreigt gezondheid

Wereldgezondheidsdag, die elk jaar wordt gehouden om de oprichting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te vieren, draait in 2009 om gezondheidszorg ten tijde van noodsituaties. In de Gazastrook, waar overduidelijk een noodsituatie heerst, zijn tijdens de oorlog veel gezondheidscentra verwoest. Dat geldt ook voor watervoorzieningen en rioleringen. Materialen om verwoeste voorzieningen te repareren worden echter niet tot Gaza toegelaten. "De zee raakt vervuild, omdat afval ongefilterd in het water wordt geloosd," zegt Rafat Hassouna van Unicef Gaza. Kinderen die aan het strand spelen, kunnen daardoor ziek worden.

Unicef helpt in de Gazastrook via haar partners aan het herstel van gezondheidszorg, watervoorzieningen en rioleringen.