Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

CG-Raad blij met aanvullende Europese richtlijn gelijke behandeling

Het Europees Parlement heeft begin april gestemd voor een brede richtlijn op het terrein van gelijke behandeling. De richtlijn gaat over gelijke behandeling van mensen, ongeacht godsdienst, overtuiging, handicap, leeftijd of seksuele voorkeur. Voor de grondslagen ras en sekse zijn er al richtlijnen.

Goederen en diensten

De richtlijn is maatgevend voor nationaal beleid van alle EU-lidstaten. Deze brede richtlijn regelt gelijke behandeling, onder meer op het terrein van goederen en diensten. Dit is het sluitstuk van een aantal eerdere richtlijnen over gelijke behandeling. Hier wordt al ongeveer tien jaar aan gewerkt. Gelijke behandeling bij arbeid was bijvoorbeeld al uitgewerkt in een eerdere richtlijn.

Verzekeringen

Dit is een belangrijke stap voorwaarts en de CG-Raad is dan ook blij met aanname van deze Europese richtlijn. De Europese Commissie gaat ermee aan de slag.
Mensen met beperkingen of chronische ziekten mogen straks (in 2010 of 2011) niet meer ongelijk worden bejegend in de toegang tot verzekeringen of uitgaansgelegenheden. De (Nederlandse) Wet Gelijke Behandeling Handicap of Chronische Ziekte (WGBH/cz) moet worden uitgebreid. De CG-Raad neemt met een aantal andere organisaties deel aan Artikel 13, een Nederlands platform ter bestrijding van discriminatie en ter bevordering van gelijke behandeling. Het platform heeft op 2 april een persbericht uitgegeven, dat concreet ingaat op de praktijk, na inwerkingtreding van de richtlijn: klik hier.

(Geplaatst: 7 april 2009)

---