Staatssecretaris Klijnsma positief over dienst FNV Bouw

07/04/2009 15:56

FNV Bouw

'Een prachtig initiatief van FNV Bouw' noemde staatssecretaris Klijnsma de nieuwe dienst Advies Sociale Voorzieningen. Op maandag 6 april gaf Anne-Marie Snels, bondsbestuurder FNV Bouw, samen met staatssecretaris Sociale Zaken, mevrouw Klijnsma, en wethouder Martin Knol van de gemeente Zwolle de aftrap voor de nieuwe dienst. Om een bijdrage te leveren aan het bestrijden van armoede is deze dienst ontwikkeld voor leden van FNV Bouw. Te veel mensen zijn niet op de hoogte van het recht op een financiële aanvulling van de gemeente en laten daardoor veel geld liggen.

Zowel Anne-Marie Snels als mevrouw Klijnsma benadrukten dat zij deze aftrap liever niet zouden geven. Anne-Marie Snels: "Helaas is het hard nodig deze dienst te starten. Te veel mensen leven nog onder het minimum en dit aantal zal alleen maar stijgen, als gevolg van de crisis. Ik roep mevrouw Klijnsma dan ook op het armoedevraagstuk hoog op de agenda te zetten." In reactie hierop gaf de staatssecretaris aan nog voor het zomerreces actief in te zetten op de schuldhulpverlening. Zeker nu mensen worden geconfronteerd met minder inkomen als gevolg van baanverlies.

De komende tijd worden in heel Nederland 40.000 leden van FNV Bouw benaderd over hun mogelijke recht op inkomensvoorzieningen. Zij ontvangen op hun huisadres een kaart met de boodschap 'Laat geen geld liggen'. Veel mensen weten niet waar zij mogelijk recht op hebben. Het gaat vooral om Bijzondere Bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en de langdurigheidstoeslag.

Anne-Marie Snels: "Het gaat niet alleen om mensen die in de bijstand zitten. Gepensioneerden, gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikten én werkenden met een laag inkomen kunnen van de dienstverlening gebruik maken." Een onafhankelijk adviseur van FNV Bouw helpt om te bepalen hoeveel geld iemand mogelijk mis loopt. Het gaat om tientjes, soms honderden euro's. Dat kan het verschil maken als je de eindjes maar net aan elkaar kunt knopen.

Ook wethouder Knol van de gemeente Zwolle juicht het initiatief toe. Hij gaf aan dat dit een prima aanvulling is op de voorlichting van de gemeente Zwolle en hoopt dat de regelingen meer benut gaan worden.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,