PwC: aanbevelingen Commissie-Maas forse eerste stap

07/04/2009 16:10

PricewaterhouseCoopers B.V.

Amsterdam, 7 april 2009 - PricewaterhouseCoopers onderschrijft de aanbevelingen van de Commissie-Maas, maar duidt tegelijkertijd op de noodzaak van daadkracht bij het overnemen en verankeren van de aanbevelingen in de bedrijfsvoering van banken. Dat zegt Emile Rondhout, voorzitter van de Financiële Sector-groep van PricewaterhouseCoopers (PwC), in reactie op het vandaag gepubliceerde rapport 'Naar herstel van vertrouwen' van de Adviescommissie Toekomst Banken.

"De aanbevelingen zijn een eerste stap op weg naar vertrouwen. Goed toezicht is slechts een deel van het antwoord op de huidige problematiek. De oplossing moet niet zo zeer liggen in het bedenken van nieuwe regels, maar vooral op het veranderen van gedrag binnen de bankensector. Krachtig leiderschap en een interne cultuuromslag bij banken vormen de sleutel in een sector die zich altijd gekenmerkt heeft door haar 'traditionele' manier van opereren. De uitdaging is om concrete invulling te geven aan een cultuuromslag met concrete resultaten op de werkvloer die zichtbaar zijn voor de klant."

De Commissie-Maas adviseert de externe accountant een prominentere rol te geven in de rolverdeling tussen bank, accountant en externe toezichthouder. "De kracht van deze aanbeveling ligt in het feit dat de verwachtingen over de rol van de accountant helder geformuleerd zijn, en dat de huidige beroepsregels en het wettelijk kader daarbij geen beletsel hoeven te vormen", aldus Emile Rondhout.

Volgens PricewaterhouseCoopers zullen banken doeltreffender en efficiënter moeten werken: "Waar in het verleden veel aandacht uitging naar innovatieve complexe financiële producten en nieuwe verdienmogelijkheden zal de aandacht nu moeten gaan naar het beheersen en optimaliseren van bedrijfsprocessen. De industrialisering van banken vraagt om andere competenties."





http://www.pwc.nl