Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


07 apr 2009

Actiedag tegen agressie en geweld op het werk geslaagd

Op vele plaatsen in het land stonden op 6 april om 12.00 uur zowel werknemers als werkgevers in de publieke sector symbolisch stil bij agressie en geweld op de werkvloer. De ABVAKABO FNV noemt de landelijke actiedag tegen geweld en agressie, die de bond samen met andere FNV-bonden en de VNG organiseerde, dan ook geslaagd.

Manifest
Uit een enquête gehouden door ABVAKABO FNV blijkt dat werknemers in de publieke sector te vaak geconfronteerd worden met agressie en geweld en dat agressief gedrag steeds gewoner wordt. Vaak blijkt het geen consequenties voor de dader te hebben. De bond heeft daarom een manifest opgesteld met de resultaten van de enquête, de ontwikkelingen die de bond signaleert en maatregelen om de problemen op werkvloer aan te pakken.

Dit manifest is tijdens de actiebijeenkomst in Amsterdam overhandigd aan minister Ter Horst (BZK). De ABVAKABO FNV stelt in het manifest onder andere voor om een landelijk meldpunt in te stellen waar alle incidenten tegen publieke dienstverleners worden geregistreerd, snelrecht mogelijk te maken bij incidenten tegen publieke dienstverleners en te investeren in meer toezichthouders. Ook wil de bond in een CAO harde afspraken over een veilige werkplek vastleggen.

Reactie minister Ter Horst
In Amsterdam heeft minister Ter Horst werknemers in de publieke sector opgeroepen altijd aangifte te doen als ze te maken krijgen met agressie of geweld, zo blijkt uit een artikel in Trouw. Ter Horst vindt ook dat de politie dergelijke meldingen serieus moet nemen en Justitie moet volgens haar dubbele straffen eisen.

Ter Horst zei in gesprek te gaan met de vakbond over de voorstellen. Harde toezeggingen heeft de minister echter nog niet gedaan.