Gemeente Bodegraven

Bodegraafs college evalueert en kijkt vooruit

Op maandag 16 juni 2008 heeft het college van burgemeester en wethouders van Bodegraven de nota 'De kracht van samenwerken' vastgesteld. In deze nota legt het college verantwoording af over de behaalde resultaten, halverwege de raadsperiode. In de nota wordt duidelijk dat de gemeente op koers ligt, maar wordt ook een signaal afgegeven dat er rekening gehouden moet worden met een aantal factoren die de uitvoering van het collegewerkprogramma beïnvloedt. Het college is vanaf haar start in 2006 voortvarend aan de slag gegaan en heeft met succes en in goede samenwerking met de Bodegraafse samenleving uitvoering gegeven aan het raadsprogramma. Maar noemt ook een aantal belemmerende factoren die van invloed zijn op de uitvoering.

- Zo zijn de beschikbare capaciteit en de financiële middelen te beperkt om alle bestuurlijke ambities binnen de vastgestelde tijd te realiseren.

- Ook vanuit het Rijk wordt er meer druk op gemeenten gelegd, doordat veel rijkstaken en rijksbe-voegdheden nu bij gemeenten komen te liggen.

- Daarnaast legt de samenwerking tussen Reeuwijk en Bodegraven steeds meer beslag op de ca-paciteit van de ambtelijke organisatie.
- Ook de complexiteit, omvang en hoeveelheid van projecten speelt een rol.
Deze oorzaken maken dat het college de koers bij moet stellen en de ambitie passend moet maken bij de mogelijkheden die de gemeente heeft. Het college heeft zich daarom gebogen over het pakket aan lopende projecten, waar de gemeente zich momenteel mee bezighoudt, en prioriteiten gesteld. In een brief van 18 maart 2008 heeft het college de stappen in het proces kenbaar gemaakt aan de raad.

In de nota 'De kracht van samenwerken' schetst het college dat, wanneer er geen rekening wordt gehouden met deze opgaven voor de toekomst, dit gevolgen heeft voor de kwaliteit van de dienst-verlening, de uitvoering van projecten en de financiële situatie van de gemeente.

Mijlpalen
De koers waar de gemeente momenteel op vaart wordt mede bepaald door de successen die in de afgelopen periode zijn behaald. Zo verloopt de uitvoering van het programma maatschappelijke ondersteuning naar verwachting. De invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning, met uitzondering van het aanbestedingstraject van de huishoudelijke hulp, is zeer goed verlopen. Door participatie van de belangenorganisaties beschikt Bodegraven over een sterk en breed gedragen Wmo-beleidsplan.

In het programma economie en arbeid werken gemeente en het bedrijfsleven nauw samen om het ondernemersklimaat te versterken. Projecten als het bedrijventerrein Rijnhoek en de revitalisering van Broekvelden dragen hiertoe bij. Gemeente en bedrijven trekken ook samen op om de werkgelegen-heid in Bodegraven te vergroten. De komende jaren wordt met dezelfde inspanning gewerkt om het Wet Werk en Bijstand (WWB) bestand te verkleinen.

Het programma jongeren en ontwikkeling heeft vorm gekregen, onder andere door de jeugdraad nieuw leven in te blazen en een jongerenwerker aan te stellen, die de overlast van de jeugd fors te-ruggedrongen heeft. Het verbeteren van de huisvesting voor het onderwijs is een belangrijk speerpunt in dit programma. Binnenkort vindt bestuurlijke besluitvorming plaats over het ontwikkelen van een brede school.

Voor het onderdeel sport, cultuur en monumentenzorg verwacht het college dat de aanbestedings-procedure voor de sportvoorzieningen binnenkort kan worden vervolgd en de resultaten daarvan in de vergadering van december kunnen worden besproken. Nadat de gemeenteraad had besloten de subsidie van de muziekschool af te bouwen is het aanbod van cultuureducatie in Bodegraven dankzij de gezamenlijke inzet van de samenleving, Everthuis en gemeente uitgebreid.

In het programma ruimtelijke ontwikkeling worden projecten als Weideveld, De Wijde Wiericke, Noord-rand, Rijnhoek en Vromade voortvarend voortgezet. Ook op bovenregionaal niveau wordt er samen-gewerkt aan de afronding van Bodegraven-Oost (Oude Rijnzone, Venster Bodegraven-Woerden, Veenweidepact Gouwe Wiericke).

De gemeenteraad vergadert op 8 en 10 juli 2008 over de evaluatie en de voorjaarsnota 2008-2012. Deze vergaderingen zijn openbaar en vinden plaats vanaf 20.00 uur in de raadszaal van het gemeen-tehuis. Te downloaden:

* Bijlagen nota de kracht van samen werken.pdf (1,07 MB)
* Nota de kracht van samen werken.pdf (579,45 KB)
* Raadsvoorstel de kracht van samen werken.pdf (30,99 KB)
* Voorjaarsnota 2008 - 2012 .pdf (803,72 KB)