Universiteit Leiden

DenkTank zoekt Denkers

De Stichting de Nationale DenkTank zoekt samen met het wervings- en selectiebureau YER een groep van 20 veelbelovende jonge academici om gedurende 3 maanden te participeren in een Denktank die zich zal richten op de vraag Hoe kunnen we consumenten van energie stimuleren om duurzame en energie-efficiënte oplossingen te kiezen?

De Nationale DenkTank wordt jaarlijks gevormd door een geselecteerd team van circa twintig veelbelovende masterstudenten, pas afgestudeerden en promovendi. Binnen drie maanden moet dit team creatieve, innovatieve, maar ook praktische oplossingen vinden voor een maatschappelijk probleem. Ieder jaar wordt een nieuw thema uitgekozen. De DenkTank 2009 pakt van eind augustus tot medio november de onderzoekvraag aan. In 2007 nam de Leidse student Deborah Klaassen deel. Lees over haar ervaringen. Voor algemene informatie kun je terecht op de website van de Nationale Denktank. Aanmelden voor de DenkTank 2009 kan tot 16 mei 2008.

Tegen kennisverzuiling
Stichting de Nationale DenkTank stelt zich ten doel de Nederlandse kennisverzuiling tegen te gaan door het bouwen, onderhouden en faciliteren van een interdisciplinair netwerk van oud-DenkTank deelnemers die scheiding tussen de kenniszuilen van overheid, wetenschap en bedrijfsleven kunnen slechten. Het netwerk wordt jaarlijks aangevuld met een team van jonge talentvolle academici. Dit team zal in het betreffende jaar een praktische, innovatieve oplossing voor een maatschappelijk probleem zoeken, daarbij ondersteund door het netwerk en de stichting.

De Opdracht 2009
In 2008 zal de DenkTank zich buigen over de vraag hoe consumenten van energie kunnen worden gestimuleerd om duurzame en energie-efficiënte oplossingen te kiezen. Energie staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. Het recente gasconflict, de klimaatcrisis, de crises in de financiële markten en in de reële economie geven een urgente aanleiding tot vernieuwing en investeringen in energie-efficiency. De DenkTank van 2009 zal haar aanbevelingen ontwikkelen en uitdragen in dezelfde periode als de opvolger van het verdrag van Kyoto zal worden ondertekend.

Buiten geijkte kaders denken
Aan de DenkTank wordt gevraagd welke systematische oplossingen er voor Nederland denkbaar zijn en vooral wat de betekenis van consumenten daarbij is. We zoeken `maatschappelijke ingenieurs' die buiten de geijkte kaders kijken en denken. De unieke samenstelling van het team (jonge mensen, veel arbeidskracht en met sterk uiteenlopende achtergronden) moet leiden tot vernieuwende ideeën. De eindresultaten worden op een speciale avond gepresenteerd in het bijzijn van vertegenwoordigers van overheid, wetenschap en bedrijfsleven.

Waarom meedoen?

Deelnemers van De Nationale DenkTank maken kennis met de meest talentvolle en ondernemende mensen van Nederland. Tijdens het project heb je de kans om sleutelfiguren uit bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen te ontmoeten: in trainingen in de zomerschool, tijdens interviews door het hele land en tijdens presentaties, debatten, workshops en andere activiteiten. De DenkTank is van groot actueel maatschappelijk belang, zo blijkt ook uit de uitgebreide aandacht van onder andere het NOS-journaal, landelijke dagbladen en andere media, en de grote politieke belangstelling voor de aanbevelingen van de DenkTank. Verschillende voorstellen van eerdere DenkTanks worden daadwerkelijk geïmplementeerd. Oud-DenkTankers presenteren zich regelmatig op congressen en workshops. Ook hebben verschillende deelnemers een baan gevonden door hun ervaring in de DenkTank.

Wie zoeken we?
De Nationale DenkTank zoekt bijzondere mensen voor een bijzondere opdracht. Daarom worden hoge eisen gesteld aan de deelnemers. Het absolute genie wordt niet gezocht, wel personen die in staat en bereid zijn om een bijzondere prestatie te leveren in korte tijd. De kandidaten worden geselecteerd op basis van analytisch vermogen, een brede maatschappelijke interesse, creativiteit, teamgeest en hun vermogen om buiten bestaande kaders te denken. De deelnemers aan de DenkTank worden vooraf intensief voorbereid op de opdracht: tijdens een speciaal daarvoor opgezette zomerschool krijgen zij trainingen van professionele trainers en experts uit het veld.

De DenkTank vereist fulltime beschikbaarheid in Amsterdam van de deelnemers, tussen 17 augustus en 14 november 2009. Voor deelnemers die niet in de buurt van Amsterdam wonen, wordt woonruimte geregeld. Deelname is onbezoldigd (onkosten zoals telefoonkosten, maaltijden en reiskosten worden vergoed). Je aanmelding moet uiterlijk 10 mei binnen zijn. Je kunt je via de website van de Nationale DenkTank opgeven.

Meer weten?
Nationale Denktank
E- mail: info@nationale-denktank.nl

De Nationale DenkTank wordt ondersteund door onder andere: McKinsey & Company, Young Executive Recruitment, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden, de Universiteit Wageningen, ING, Sp!ts, het Innovatieplatform, Menzis, de Brauw Blackstone Westbroek, ING, YER en de Baak,

Webredactie - 7/4/2009