Gemeente Nijmegen

Evaluatie en nieuwe aanbesteding van leerlingenvervoer


07/04/2009

Het leerlingenvervoer in de gemeente Nijmegen, Beuningen en Wijchen wordt in 2010 opnieuw aanbesteed. De aanbesteding wordt voorafgegaan door een evaluatie van het leerlingenvervoer in de huidige contractperiode. Hierbij worden ook ouders, leerlingen en scholen betrokken. De bevindingen van de evaluatie worden gebruikt bij het opstellen van een programma van wensen en eisen voor de nieuwe aanbesteding.

Iedere dag gaan kinderen naar school: te voet, met de fiets, met de bus of met de auto. Als de school te ver weg is of als het kind een handicap of stoornis heeft biedt het leerlingenvervoer hulp. In Nijmegen maken hier dagelijks bijna 700 leerlingen gebruik van. Ongeveer 500 leerlingen worden elke dag met taxibusjes naar school gebracht. De rest krijgt een vergoeding voor (begeleid) openbaar vervoer, stagevervoer, weekendvervoer, of het gebruik van de fiets.

Het leerlingenvervoer is een wettelijke taak van gemeentes. Het contract voor het leerlingenvervoer in Nijmegen met vervoersmaatschappij Connexxion Taxi Services (CTS) loopt tot 1 augustus 2010. Voor die datum moet het vervoer opnieuw aanbesteed zijn.

Het huidige contract dateert van 2005 en is het resultaat geweest van een aanbesteding samen met de gemeenten Beuningen en Wijchen. Ook nu zal de aanbesteding samen met deze gemeenten gedaan worden. Daarnaast worden de overige regiogemeenten uitgenodigd mee te doen in dit traject.

De nieuwe aanbesteding vormt tevens aanleiding om het beleid en de werkwijze van het leerlingenvervoer in de afgelopen contractperiode te evalueren. De gemeente hecht veel belang aan de kwaliteit en veiligheid van het leerlingenvervoer. Het gaat hier namelijk om een kwetsbare doelgroep. Bij de evaluatie worden naast de huidige vervoerder ook ouders, leerlingen en scholen betrokken. De bevindingen worden uitgewerkt in een beleidsnotitie met ruimte voor meerdere scenario's over hoe het leerlingenvervoer georganiseerd kan worden. Op basis van dat beleidskader werkt de gemeente een programma van wensen en eisen uit voor de aanbesteding. De samenwerkende gemeenten sluiten m.i.v. schooljaar 2010-2011 een nieuw contract met een vervoerder.