Gemeente Moerdijk


07-04-2009: Warme overdracht van peuters

Met de ondertekening van het convenant in het gemeentehuis in Zevenbergen op 7 april is de warme overdracht van kinderen in de gemeente Moerdijk een feit. Op dit moment gebeurt de overdracht nog door ouders de overdrachtsformulieren mee te geven en die ingevuld toe te zenden naar de basisschool, danwel door een mondelinge, zogenaamdewarme, overdracht. Met de ondertekening van het convenant willen schoolbesturen, het bestuur van De Roef en de gemeente Moerdijk een uniforme manier van overdracht realiseren.Met de meeste kinderen gaat het goed.

Maar voor de kinderen met een ontwikkelingsachterstand geldt dat dit zo vroeg mogelijk gesignaleerd en behandeld moet worden. Basisscholen volgen de ontwikkeling van leerlingen in een leerlingvolgsysteem. De peuterspeelzalen gebruiken al enkele jaren het peutervolgsysteem Zo Volg je Peuters. Peuterspeelzaal-leidsters zijn onder leiding van de schoolbegeleidingsdiensten EDUX en CED-groep geschoold om kinderen te observeren en te signaleren als er sprake is van een ontwikkelingsachterstand. De leidsters worden hierbij ondersteund door andere partners, zoals de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau en de logopediste en orthopedagoog van SBO Het Palet.

Enkele scholen en peuterspeelzalen werken al vrijblijvend met een vorm van warme overdracht, waarbij kinderen mondeling worden overgedragen. Het is dringend nodig om deze procedure te uniformeren voor alle peuterspeelzalen en basisscholen, zodat de schat aan gegevens die de peuterspeelzaal heeft verzameld over een kind niet verloren gaat als het naar de basisschool gaat. Dit gebeurt immers ook niet bij een kind dat van de basisschool naar het voortgezet onderwijs gaat.Basisscholen en peuterspeelzalen zullen ieder kwartaal een overdrachtsoverleg gaan voeren. Uiteraard mag een kind alleen worden besproken als ouders hiervoor toestemming verlenen.Na een jaar wordt bekeken of deze procedure wordt gehandhaafd en of ze misschien kan worden uitgebreid naar de peuters in de kinderopvang.Voor zover bekend is dit convenant in de regio West-Brabant uniek.