Gemeente Wassenaar

Inventarisatie historische gebouwen nadert voltooiing

Het is zo vanzelfsprekend dat Wassenaar zon aantrekkelijke gemeente is om te wonen en te werken. Wethouder Alkemade weet wel hoe dat komt: "We vinden het heel gewoon dat het hier zo mooi is, maar we beseffen ons niet genoeg hoe dat komt - en dat je er echt actief als bestuur iets aan moet doen om het zo mooi te houden.

Het is zo vanzelfsprekend dat Wassenaar zo'n aantrekkelijke gemeente is om te wonen en te werken. Wethouder Alkemade weet wel hoe dat komt: "We vinden het heel gewoon dat het hier zo mooi is, maar we beseffen ons niet genoeg hoe dat komt - en dat je er echt actief als bestuur iets aan moet doen om het zo mooi te houden. We moeten zuinig en trots zijn op de historische gebouwen van onze gemeente en hebben de verplichting om te zorgen dat ons nageslacht ook nog van Wassenaar kan genieten. Daarom is het goed dat er een gemeentelijke monumentenlijst komt. Het is de bedoeling om die gebouwen die het meest bijdragen tot de schoonheid van Wassenaar te beschermen tegen sloop of ingrijpende wijzigingen."

Strenge selectie

De oudste boerderijen, grootste buitenplaatsen en enkele villa's zijn op nationaal niveau beschermd als rijksmonument. Dit is een klein en streng geselecteerd aantal historische gebouwen. Om de belangrijkste gebouwen met grote historische waarden voor de gemeente voor de toekomst te bewaren, heeft de gemeente besloten om gemeentelijke monumenten aan te gaan wijzen.

Het project is begonnen met de inventarisatie van alle panden in Wassenaar, die van belang zijn voor de geschiedenis van de gemeente of vanwege hun architectonische kwaliteit. Deze eerste fase heet het Gemeentelijk Inventarisatie Project (GIP). Wassenaar baadt in weelde, zo bleek uit de inventarisatie. Er is heel zorgvuldig gekeken welke gebouwen wel en niet op de inventarisatielijst terecht moesten komen. Uit deze inventarisatie worden straks de belangrijkste gebouwen als gemeentelijk monumenten geselecteerd.

Carla Scheffer, beleidsmedewerker cultureel erfgoed van de gemeente: "We sluiten aan bij landelijk beleid. Een gemeentelijk monument hoeft niet heel oud te zijn. Het Rijk hanteert een grens van 50 jaar of ouder. Dat heeft Wassenaar ook gedaan. Daarom komt de Wederopbouwperiode tot 1965 ook aan bod. We hebben heel breed gekeken en ook aandacht gehad voor kleine elementen, zoals een herinneringsbank van prinses Juliana en prins Bernhard, of jachtpalen van prins Frederik. Vroeger werden alleen paleizen en kastelen monument, nu vinden we het belangrijk dat ook het dorpse karakter en de lokale geschiedenis behouden en zichtbaar blijven."

Adviseurs

Om een evenwichtige inventarisatielijst op te kunnen stellen heeft het college niet alleen advies gevraagd aan de adviescommissie Welstand en Cultureel Erfgoed, maar ook aan alle buurtverenigingen en historische verenigingen welke bebouwing in hun omgeving zij historisch waardevol vinden. Bovendien is er een Klankbordgroep geïnstalleerd. De heer N.W. Conijn, lid van de klankbordgroep: "Ik ben geboren en getogen in Wassenaar en voel een grote verantwoordelijkheid voor de levenskwaliteit van onze gemeente. Afgelopen week was er nog een jaarvergadering van onze buurtvereniging "Dorpskern en Duinrell". Daar bleek dat velen met mij dit zo voelen. Wij zijn geen passanten. Wij voelen ons verbonden met de Wassenaarse grond. Eigenlijk niemand van onze vereniging voelt zich persoonlijk bedreigd bij het idee dat er gemeentelijke monumenten aangewezen gaan worden. Iedereen ziet hier het algemeen belang van in en vindt het positief dat de overheid zijn verantwoordelijkheid neemt om het dorpskarakter in stand te kunnen houden. Het is een belangrijk instrument om op lange termijn de Wassenaarse identiteit in stand te kunnen houden. Korte termijn denken wordt vooral geleid door financiële belangen en leidt tot ingrepen die geen recht doen aan de kwaliteit van ons dorp. Wij willen juist dat de historische wortels van het centrum zichtbaar behouden blijven en dat er voor specifieke, dorpseigen oplossingen wordt gekozen - geen standaardoplossingen.

Tijdens het inventarisatieproject heeft er een open uitwisseling van gedachten plaatsgevonden. De klankbordgroep was heel breed samengesteld, waardoor uiteenlopende invalshoeken werden belicht en verschillende accenten werden gelegd. Iedereen werd gehoord en samen zijn we tot overeenstemming gekomen over de inventarisatielijst. Ik vind het uitermate positief dat het gemeentebestuur op deze manier de inwoners meer betrekt bij het beleid. Dit leidt tot meer begrip voor elkaars positie en tot minder weerstand. Wij hebben als klankbordgroep naar beste weten en kunnen onze adviesrol op ons genomen. Ik denk dat juist door al die verschillende meningen bij elkaar te brengen er een verantwoorde inventarisatie heeft plaatsgevonden."

Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl