Openbaar Ministerie


* >Nationale Recherche houdt verdachte van loslaten nertsen aan

Nationale Recherche houdt verdachte van loslaten nertsen aan

7 april 2009 - Landelijk Parket

De Nationale Recherche heeft vanmorgen in Loon op Zand een 24-jarige man aangehouden, die vermoedelijk is betrokken bij het loslaten van ongeveer 2500 tot 3000 nertsen uit een fokkerij in Zeeland.

Een aantal extremisten heeft zich zondag 15 maart toegang verschaft tot de nertsenfarm en daarbij een schutting vernield. Op de schutting was met verf de tekst `DBF' aangebracht, de afkorting voor dierenbevrijdingsfront.

De meeste nertsen konden na het loslaten weer worden gevangen. Een aantal dieren is dood gevonden op de openbare weg. In de omgeving van de farm bleek dat kippen door loslopende nertsen waren aangevallen en gedood.

De Nationale Recherche heeft in de woning waar de man verbleef gezocht naar bewijsmateriaal voor de extremistische actie. Ook een woning in Vught is doorzocht. Vermoedelijk heeft de verdachte de bevrijdingsactie in Zeeland niet alleen uitgevoerd. Het onderzoek richt zich ook op het opsporen van medeverdachten.

Nationaal belang

Het onderzoek door de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) staat onder leiding van het Landelijk Parket, waar drie officieren van justitie belast zijn met de opsporing en vervolging van dierenrechtenextremisten.

De onderzoeken naar dierenrechtenextremisme zijn door het College van procureurs-generaal aangemerkt als onderzoeken van nationaal belang. In de opsporing en vervolging wordt door het Openbaar Ministerie nauw samengewerkt met de AIVD, de politie, waaronder met name het KLPD, en de betrokken gemeenten, bedrijven en andere instellingen.