Senternovem

07-04-2009 | Subsidie op grote zonnepanelen ruim overtekend

Gisteren opende SenterNovem de SDE-subsidiepot voor zonnestroom. Uit een eerste inventarisatie van de subsidieaanvragen blijkt dat de subsidie op zonnepanelen net als vorig jaar zeer populair is. Dit jaar kon voor het eerst subsidie aangevraagd worden voor grote zonnepanelen met een piekvermogen van 15 tot 100 kilowatt. De subsidiepot van 26 miljoen euro voor deze grote zonnepanelen is ruim overtekend.

Ook voor de categorie zonnepanelen van 0,601 tot 15 kilowatt -waar veel particulieren aanspraak op maken - is veel belangstelling. Maria van der Hoeven minister van Economische Zaken stelde dit jaar 88 miljoen euro beschikbaar voor zonnepanelen.

Grote panelen
Meer dan duizend bedrijven vroegen subsidie voor de grote zonnepanelen van 15 tot 100 kilowatt. De 5 megawatt aan zonnepanelen waar subsidie voor beschikbaar is, is op de eerste dag al meerdere keren overtekend. Omdat er meer subsidie is aangevraagd dan er beschikbaar is, wordt geloot onder de aanvragen die op 6 april tot 17.00 uur zijn binnengekomen.

Kleinere panelen
Rond drieduizend aanvragers deden een beroep op de subsidiepot van 62 miljoen euro voor kleinere zonnepanelen met een vermogen tussen de 0,601 en 15 kilowatt. Catelijne van de Moosdijk van SenterNovem benadrukt dat het om een schatting gaat. "De digitale aanvragen hebben we goed in beeld, maar de schriftelijke aanvragen moeten we nog tellen en invoeren". Als alle aanvragen zijn beoordeeld en verwerkt, wordt duidelijk hoeveel subsidie er voor de kleinere panelen is aangevraagd.
Zie het origineel