Leefbaar Rotterdam


dinsdag, april 07, 2009

Aparte stoelen voor streng islamitische vrouwen: Leefbaar laat het er niet bij zitten

Het stadsbestuur heeft bekendgemaakt dat zij geen probleem ziet in de aparte stoelen die het Theater Zuidplein reserveerde voor streng islamitische vrouwen. Dit deed zij in beantwoording op de schriftelijke vragen die Leefbaar raadslid Anita Fähmel hierover stelde. Fähmel is het volkomen oneens met de antwoorden en heeft GroenLinks wethouder Grashoff ter verantwoording naar de gemeenteraadsvergadering van aanstaande donderdag geroepen.

Afgelopen februari vroeg de in Marokko geboren schrijver en televisiemaker, Salaheddine, aan Theater Zuidplein om vrouwelijke bezoekers van zijn voorstelling de mogelijkheid te geven apart te zitten van de mannen. Het theater gaf aan dit verzoek gehoor en 50 van de 590 stoelen werden in de grote zaal gereserveerd voor vrouwen die vanwege hun islamitische geloofsovertuiging niet naast een man willen zitten.

Fähmel vindt dat een gesubsidieerde instelling als het Theater Zuidplein geen vrouwenstoelen apart mag houden. Fähmel: Het is in strijd met onze westerse normen en waarden, waar mannen en vrouwen gelijk zijn aan elkaar. Dit gebeurt ook niet in landen zoals Turkije en Marokko, daar is de ontwikkeling gelukkig niet stil blijven staan, maar in Rotterdam probeert men er alles aan te doen om de tijd weer 30 jaar terug te draaien.

Wethouder Grashoff heeft laten weten geen probleem te zien in de aparte stoelen voor vrouwen. Volgens hem is er sprake van een experimenteel marketinginstrument en is het theater bevoegd om op deze manier zoveel mogelijk bezoekers te genereren. Blijkbaar is de term experimenteel marketinginstrument het nieuwste excuus van GroenLinks wethouder Grashoff om moslims een uitzonderingspositie te geven. Anita Fähmel: We moeten eens ophouden met dat uitzonderingsbeleid. Dat hebben we al veel te lang gedaan in Nederland. Dit stadsbestuur wil terug naar af.

Ook vindt Grashoff dat het initiatief van het Theater Zuidplein niet in strijd is met het emancipatiebeleid: Het had nadrukkelijk tot doel om daarmee een doelgroep van meer traditioneel islamitische vrouwen te bereiken. Een groep die eigenlijk nooit in een theater komt. Dat zou dan juist bijdragen aan de emancipatie van deze groep. Fähmel: Blijkbaar gaat de wethouder voorbij aan de mening van minister Van der Laan, die aparte stoelen voor streng islamitische vrouwen ontoelaatbaar vindt. Deze Minister gaat toch over emancipatie en integratie.

Daarnaast is hier absoluut geen sprake van emancipatie van de vrouw, maar van een streng islamitische regel, wat een privézaak is en niet thuishoort in een openbare ruimte als het Zuidplein Theater, dat in stand gehouden wordt via subsidie door de belastingbetaler. Tegelijkertijd worden mannen hierdoor gediscrimineerd en daar heeft verder niemand het over.

Aanstaande donderdag bespreekt Fähmel deze kwestie in de gemeenteraad. Zij wil dat Grashoff zijn uitspraken terugneemt en maatregelen neemt tegen het Theater Zuidplein.