Waterschap Aa en Maas

afgerond

Werkzaamheden Landgoed Tongelaar afgerond

Publicatiedatum : 7 april 2009

Op vrijdag 3 april stonden bestuurders, belanghebbenden en omwonenden feestelijk stil bij de officiële afronding van het project Verdrogingsbestrijding Landgoed Tongelaar. Onder regie van waterschap Aa en Maas hebben eigenaar Brabants Landschap, ZLTO, de Provincie Noord-Brabant en de gemeenten Mill & St. Hubert, Grave en Cuijk gezamenlijk gewerkt aan het herstellen van de bijzondere natte natuur op het verdroogde landgoed.

Ernest de Groot, lid Dagelijks Bestuur van Aa en Maas spreekt van een mijlpaal: "Met een tevreden gevoel kunnen we terugkijken op een bijzonder project. Samen hebben we de obstakels overwonnen. De natte natuur is in ere hersteld en kan zich nu ontwikkelen!". De uitgevoerde maatregelen zorgen voor het vernatten van het gebied en het versterken van de ecologische waarden. Diersoorten zoals de das, kamsalamander, kleine modderkruiper, poelkikker en bijzondere libellen krijgen hierdoor een beter leefgebied.

Onder begeleiding van de gilden van Mill & St. Hubert, Grave en Cuijk vertrokken de aanwezigen naar een aangrenzend veld. Wethouder Carel van Genugten (gemeente Mill & St. Hubert), Jan Baan (directeur Brabants Landschap), Jan Keijzers en Ernest de Groot (leden Dagelijks Bestuur waterschap Aa en Maas) schoten in het kader van verdrogingsbestrijding, met een kruisboog op een ballon gevuld met water. Alle vier schoten ze de eerste keer `in de roos'.

Ernest de Groot treft doel

Ernest de Groot, lid Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas, legt aan en treft doel.

Groepsfoto aanwezigen

Groepsfoto van alle aanwezigen.

TROTS
Om de problematiek van verdroging tegen te gaan, sloegen waterschap Aa en Maas, Brabants Landschap (eigenaar van het landgoed), ZLTO, de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Mill & St. Hubert, Grave en Cuijk de handen ineen. Ernest de Groot, lid van het Dagelijks Bestuur van Aa en Maas is trots: "Naast de goede samenwerking zijn grondverwerving en kavelruil de belangrijkste succesfactoren geweest van dit project. Mede dankzij het draagvlak bij omliggende agrarische grondeigenaren, was voldoende grond beschikbaar om de inrichtingsmaatregelen te kunnen uitvoeren. De drie betrokken gemeenten hebben een belangrijke bijdrage geleverd door pachtgronden in te zetten voor ruil". De maatregelen die zijn uitgevoerd waren:


- het dempen en verleggen van waterlopen


- beekherstel van een oude loop, het verondiepen en/of versmallen van de Biestgraaf


- plaatselijk verhogen van het waterpeil door middel van stuwen


- de aanleg van poelen, natuurvriendelijke oevers en maaiveldverlaging

EHS
Het gebied Tongelaar valt binnen de ecologische hoofdstructuur (EHS). Dit is een samenhangend netwerk van bestaande en te ontwikkelen natuurgebieden in Nederland. Naast het aanpakken van de verdroging waren ook andere thema's van belang. Bijvoorbeeld het herstel van het natuurlijke beeksysteem, inrichting van de ecologische verbindingszone, inpassing van maatregelen in de cultuurhistorische context van het landgoed en onderzoek naar de mogelijkheden van vismigratie in de Biestgraaf. Voor dit gebied zijn de waterhuishouding, waterkwaliteit en de inrichting afgestemd op de ecologische doeleinden. Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van de Provincie en het Rijk. De kosten van voorbereiding en uitvoering (exclusief grondverwerving) bedroegen EUR 650.000,-

BLOEMRIJK
Door de genomen maatregelen krijgt het gebied weer de oorspronkelijke vochtige en natte eigenschappen terug. Zo kunnen natte bloemrijke graslanden ontstaan en plantensoorten die van kwelwater afhankelijk zijn, krijgen weer een kans. Oude tracés van waterlopen hebben de licht meanderende vorm weer teruggekregen. Landgoed Tongelaar is in eigendom en beheer van Stichting Brabants Landschap. Het is een eeuwenoud landgoed op rivierklei, in het grijze verleden door opgebouwd `door de Maas'. Het overgrote deel bestaat uit cultuurland, bosjes, lanen en houtwallen. In de vegetatie zijn kenmerkende soorten voor het rivierengebied terug te vinden, zoals slanke sleutelbloem, bosanemoon, gevlekte aronskelk, kruisbladwalstro en rapunzelklokje. Op de plaats van het huidige kasteel lag al in de 9de eeuw een vluchtburcht op een natuurlijke verhoging. Tongelaar (ca. 450 ha) ligt direct ten noorden van Mill en wordt doorsneden door het Peelkanaal, de Lage Raam en de Ottersgraaf/Biestgraaf.

ARCHEOLOGISCHE VONDSTEN
Vanwege de bijzondere archeologische waarde van het gebied, heeft een gespecialiseerd archeologisch adviesbureau voorafgaand en tijdens de graafwerkzaamheden onderzoek verricht. Er zijn veel archeologische vondsten aangetroffen die in verband kunnen worden gebracht met een doorwaadbare plaats in de Biestgraaf, jachtkampementen uit de steentijd en nederzettingsterreinen uit de ijzer- en Romeinse tijd.

VITAAL, MOOI EN SCHOON BRABANTS PLATTELAND
De verdrogingsbestrijding van Landgoed Tongelaar maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Peel en Maas.