PvdA Rotterdam


Nieuws

Geen aparte stoelen voor vrouwen

Di 7 Apr 2009 - Redactie
Geen aparte stoelen voor vrouwen

De PvdA vindt aparte zitplaatsen voor vrouwen niet kunnen. Bij een optreden van de komiek Salaheddine in het theater Zuidplein waren twee stoelenrijen speciaal voor vrouwen gereserveerd. Vrouwen konden op die manier helemaal apart zitten van mannen.

Reactie college
Als antwoord op vragen zegt het stadsbestuur de situatie als een interne aangelegenheid van het theater Zuidplein te zien. De PvdA is het daar niet mee eens. Ook binnen kunstinstellingen moeten mannen en vrouwen gelijk behandeld worden. Het college zegt verder dat zij zich uiterst terughoudend opstellen ten opzichte van het beoordelen van kunst- en cultuuruitingen en opvattingen van de instellingen." De PvdA vindt de stoelenkwestie alleen geen onderdeel van de voorstelling en derhalve dus ook geen kunst- of cultuuruiting.

Werpt vrouw terug in tijd
Volgens het theater zat er een aparte bedoeling achter het vrouwengedeelte. Allochtone vrouwen die anders nooit naar kunstuitingen gaan werden verlokt om in een veilige omgeving een voorstelling bij te wonen. De PvdA vindt het natuurlijk belangrijk dat kunst en cultuur ook door zoveel mogelijk Rotterdammers beleefd kan worden. Aparte stoelen voor vrouwen horen echter niet thuis in onze stad. PvdA-raadslid Peggy Wijntuin: Aparte stoelen voor moslimas hebben niets met emancipatie, dus verheffing van de vrouw, te maken en zijn bovendien in strijd met de algemene wet gelijke behandeling. Dit idee werpt de vrouw terug in de tijd.

Nooit meer
Een apart vrouwengedeelte laat het doen lijken alsof discriminatie en ongelijke behandeling geaccepteerd wordt in Nederland. De PvdA zal zich dan ook verzetten tegen een mogelijke terugkeer van een apart vrouwengedeelte in een theater of een andere kunstinstelling. Wijntuin: Het moet echt beslist bij deze eenmalige actie blijven.