Gemeente Someren


Drankgebruik jongeren 07-04-2009
Kwijtschelding afvalstoffenheffing 31-03-2009
Lokale nieuwsbrief voor mantelzorgers 31-03-2009 Extra geld voor chronisch zieken en gehandicapten 31-03-2009 Reconstructie Ploegstraat 31-03-2009
Bromfietscertificaat omruilen vóór 1 oktober 2009 03-03-2009 Woensdag 15 april a.s. van 9.00 10.00 uur:
Wethouders A. van der Velden-Coolen en W. Hanssen Woensdag 15 april a.s. van 16.00 17.00 uur:
Wethouder M. Kusters

Maandag 27 april a.s. van 9.00 10.00 uur:
Burgemeester A. Veltman

Maandag 27 april a.s. van 16.00 17.00 uur:
Wethouder M. Kusters.
Kwijtschelding afvalstoffenheffing

Afgelopen weekend heeft u de afrekening van Brabant Water NV ontvangen. De afvalstoffenheffing lift mee op deze nota. Dit betreft de afrekening van de afvalstoffenheffing over de periode maart 2008 tot en met februari 2009.

Als het betalen van de afvalstoffenheffing voor u problemen oplevert door uw financiële situatie, dan kunt u kwijtschelding aanvragen. Uw financiële positie wordt nagegaan aan de hand van een inkomens- en vermogenstoets. De daarbij te hanteren normen zijn door het Rijk vastgesteld.

Op initiatief van de gemeente wordt aan bijstandsgerechtigden kwijtschelding verleend als de toets hiertoe aanleiding geeft. Hiervan ontvangt u automatisch bericht.

Samenwerking met waterschap
Als u kwijtschelding krijgt bij de gemeente, krijgt u ook kwijtschelding bij het waterschap. U hoeft voor de waterschapsbelastingen niet opnieuw kwijtschelding aan te vragen.

Verzoekformulier kwijtschelding
Om voor kwijtschelding in aanmerking te komen, moet u een verzoekformulier invullen. Dit formulier kunt u opvragen bij de gemeente of downloaden via www.someren.nl. De volgende stukken moet u bijvoegen.

Kopie van:

* 4 rekeningafschriften (betaalrekening / spaarrekening)
* loonstrookje / uitkering-, pensioenspecificatie etc.
* besluit belastingdienst i.v.m. heffingskortingen
* beschikking huurtoeslag

* beschikking zorgtoeslag

* premie ziektekostenverzekering

Indien gewenst, kunnen wij u altijd helpen bij het invullen van het formulier.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u tijdens kantooruren bellen met de medewerkers van het Bedrijfsbureau, telefoon (0493) 49 48 88. Voor een bezoek kunt u terecht tijdens de openingstijden van het gemeentehuis, van 9.00 tot 12.00 uur.

Terug naar boven>>

Lokale nieuwsbrief voor mantelzorgers

Mantelzorgers in de gemeenten Deurne, Asten en Someren (DAS) krijgen deze maand de eerste lokale nieuwsbrief die speciaal voor hen is gemaakt. De uitgave wordt verzorgd door de Steunpunten Mantelzorg van de drie gemeenten. Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en intensief voor een hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner, ouder, kind, vriend of buur zorgen.

De lokale nieuwsbrief vervangt een regionale uitgave en wordt elk kwartaal aan huis bezorgd bij mantelzorgers die zich aangemeld hebben, zorginstellingen, huisartsen, gemeenschapshuizen, bibliotheken en andere openbare instellingen. In de nieuwsbrief wordt aandacht besteed aan landelijke en regionale ontwikkelingen op het gebied van mantelzorg. De grootste aandacht gaat echter naar mantelzorgnieuws uit de gemeenten Deurne, Asten en Someren.

Nieuwsbrief aanvragen
Als u de gratis nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u contact opnemen met:

Marianne Lenders
Steunpunt Mantelzorg Asten/Someren, Onis tel. 0493-441253 of via email m.lenders@oniswelzijn.nl

of Truus van Otterdijk
Steunpunt Mantelzorg Asten/Someren Onis tel. 0493 441246 of via email: t.vanotterdijk@oniswelzijn.nl

Terug naar boven>>

Extra geld voor chronisch zieken en gehandicapten

De bijdrage chronisch zieken en gehandicapten is bedoeld voor inwoners van de gemeente Someren:

* met een minimuminkomen (= 115% van de toepasselijke bijstandsnorm) en

* een vermogen beneden de vermogensgrens en
* met een chronische ziekte en / of handicap.

Hoogte vergoeding
100,-- per jaar voor een alleenstaande of 150,-- per jaar voor gehuwden als zij beiden tot de doelgroep behoren.

Voorbeeld
Gehuwden of samenwonenden met een gezamenlijk inkomen van 1.400,-- netto per maand (inclusief vakantiegeld) en een vermogen beneden 10.910,-- kunnen een vergoeding krijgen.

Een echtpaar van 65 jaar of ouder kan met een gezamenlijk inkomen van
1.550,-- netto per maand (inclusief vakantiegeld) en een vermogen beneden 10.910,-- een vergoeding krijgen.

Meer informatie
Voor verdere informatie kunt u terecht bij de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling:

* inloopspreekuur loket Sociale Zaken, elke werkdag van 9.00 tot 10.30 uur;

* telefonisch spreekuur, elke werkdag van 11.00 tot 12.00 uur: telefoon 494888.

Terug naar boven>>

logo provincie Noord-Brabant

Reconstructie Ploegstraat

Glastuinbouwgebied Vlasakkers
Het glastuinbouwgebied Vlasakkers is momenteel sterk in ontwikkeling. Hierdoor is het noodzakelijk dat de infrastructuur hierop aangepast wordt. In 2006 is hiervoor een gedeelte van de Vlasstraat verbreed. De komende maanden wordt het gedeelte Ploegstraat tussen de Vlasstraat en de Hollandseweg gereconstrueerd.

De bestaande verharding wordt vervangen door een nieuwe verharding van 6 meter breed. Deze bestaat uit 4,8 meter asfaltverharding met aan weeszijden grastegels.

Werkzaamheden Ploegstraat
De voorbereidende werkzaamheden zijn hier inmiddels gestart. Deze week start ook de aannemer van de civiel technische werkzaamheden, KWS Infra bv. Volgens planning worden de werkzaamheden in juli afgerond.

Tijdens de werkzaamheden wordt de weg afgesloten voor al het doorgaande verkeer.

Voorbereidende werkzaamheden Ploegstraat
Voorbereidende werkzaamheden Ploegstraat

Reconstructiecommissie De Peel
De Reconstructie van de Ploegstraat maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dopen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant.
logo reconstructie De Peel In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie De Peel.

Terug naar boven >>

Terug naar boven >> Terug naar boven >> Invoering nieuw bromfietsrijbewijs
Bromfietscertificaat omruilen vóór 1 oktober 2009

In Nederland is per 1-10-2006 een bromfietsrijbewijs ingevoerd. Het rijbewijs met de categorie AM moet de veiligheid van de bromfietser en brommobielrijder vergroten. Met de invoering van het bromfietsrijbewijs komt het huidige bromfietscertificaat te vervallen.

Iedereen die nu al een bromfietscertificaat heeft, kan dit nog voor 1 oktober 2009 omruilen voor een bromfiets-rijbewijs. Men moet het rijbewijs persoonlijk aanvragen bij de gemeente waar men woont. De kosten bedragen 45,00. Men moet een goede pasfoto in kleur meebrengen en het originele bromfietscertificaat. Na een week ligt het nieuwe rijbewijs klaar. Het rijbewijs kan alleen persoonlijk en tegen inlevering van het bromfietscertificaat worden afgehaald.

Het omruilen van het certificaat voor een bromfietsrijbewijs is niet meer mogelijk na 1 oktober 2009. Wie na die datum een bromfietsrijbewijs wil verkrijgen moet een theorie-examen afleggen bij het CBR.

Personen die voor 1980 zijn geboren hebben een vrijstelling voor het bromfietscertificaat. Deze vrijstelling komt per 1 oktober 2009 te vervallen. Na die datum zullen zij een theorie-examen af moeten leggen, om een bromfietsrijbewijs te halen. Heeft men reeds een rijbewijs A of B/BE dan komt bij de eerstvolgende verlenging het bromfietsonderdeel (AM) er automatisch bij.

Bromfietsexamen
Het bromfietsexamen bestaat op dit moment alleen uit een theorie-examen. In de toekomst wordt daarbij een praktijkgedeelte toegevoegd. Als men nu wil beginnen met bromfietsrijden dan betekent dat er alleen een theorie-examen afgelegd hoeft te worden. Als men slaagt krijgt men een bromfietsrijbewijs categorie AM.

Het praktijkexamen voor brom- en snorfietsers en brommobielen wordt naar verwachting op 1 januari 2010 ingevoerd. Het praktijkexamen moet éxtra bijdragen aan de veiligheid van bromfietsers en brommobielrijders.

Terug naar boven>>


Terug naar boven>>

logo Minder drinken ook in Someren met link naar de website

Drankgebruik jongeren

Eens in de vier jaar wordt door de GGD Brabant-Zuidoost een zogenaamde jeugdmonitor afgenomen onder de jeugd van 12 t/m 18 jaar. In deze enquête worden vragen gesteld over onder meer het alcoholgebruik door jongeren. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat de jeugd in Someren veel meer thuis indrinkt dan jongeren in de rest van de regio. De gemeente Someren maakt zich hier zorgen over en wil graag samen met ouders het indrinken aanpakken. Deze week ontvangen de ouders van jongeren in de leeftijd van 12 tot 15 jaar daarom een brief.

De gemeente Someren is in 2006 samen met scholen, horeca, sportverenigingen en hulpverlening de campagne Minder drinken ook in Someren gestart. Met deze campagne probeert de gemeente jongeren bewust te maken van de gevaren van overmatig drankgebruik en het drankgebruik terug te dringen. Daarmee willen we bereiken dat jongeren onder de 16 jaar geen alcohol drinken.

Ook voor de ouders is een belangrijke rol weggelegd. Indrinken door de jeugd voordat ze uitgaan is een bekend verschijnsel en vervult een belangrijke sociale functie. Indrinken gebeurt meestal aan de keukentafel of in een schuur, garage of tuinhuisje. Als sprake is van een vaste ontmoetingsplek wordt dit in de volksmond ook wel een keet of hok genoemd. Veel ouders vinden het geen probleem dat hun kinderen thuis indrinken of een keet of hok bezoeken. Ze weten dan waar hun kind is en dat voelt vertrouwd.

Om grip te krijgen op het indrinken van het kind, is het van belang dat ouders weten waar en met wie hun kind indrinkt, hoe het er op de indrinklocatie aan toe gaat, hoeveel er gedronken wordt en of er misschien ook drugs worden gebruikt. En, ook niet onbelangrijk, of de indrinklocatie wel brandveilig is.

Wordt er bij u thuis regelmatig ingedronken, dan zijn de volgende tips wellicht tot nut:

* Houd zelf een oogje in het zeil door af en toe de keet of het hok binnen te stappen.

* Nodig ook andere ouders uit om eens een keer een kijkje te komen nemen en stel samen huisregels op. Zo maakt u hen medeverantwoordelijk voor alles wat er in uw huis of op uw erf gebeurt.

* Denk aan de brandveiligheid. Hang voldoende brandblussers op, zorg voor een verbanddoos en voor een deugdelijke nooduitgang. Voor meer tips kunt u terecht op www.brandweer.nl/brandveiligheid of www.zuidoost-brabant.brandweer.nl

Meer informatie voor ouders en keeteigenaren
In Someren werken verschillende organisaties samen om het alcoholgebruik onder jongeren aan te pakken. Samen met u hoopt de gemeente erin te slagen om het alcoholgebruik succesvol terug te dringen.

Indien u meer informatie wilt over de aanpak van alcohol en jongeren in de gemeente Someren kunt u contact opnemen met Elle Toonen van de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling via telefoonnummer 0493-494888.