FloraHolland


Bolbloemenbericht week 14

FLORAHOLLAND (7 april 2009) - Ruim 26 procent meer bolbloemen dan vorig jaar betekende bijna 30 miljoen meer stuks te vermarkten dan in het jaar met de vroegste Pasen sinds mensheugenis. Nu zaten we nog twee weken voor Pasen en de gemiddelde prijs voor de 130 miljoen bolbloemen kwam uit op EUR 0,15. Dat was 2 cent minder dan vorig jaar, toen de bloemen na Pasen duur waren en bleven vanwege het aanhoudende frisse weer. Daarnaast was de recessie toen alleen nog enigszins merkbaar in Engeland en Amerika.

De aanvoerstijging ten opzichte van vorige week viel mee. Slechts zeven procent meer dan toen, terwijl in de week voor Pasen toch echt al volop wordt ingekocht. De prijzen, die deze week een centje hoger lagen, zijn daar (gelukkig ook dit jaar, want er lijkt soms niets meer zeker) het bewijs van. Eventjes leek de weersverwachting roet in het eten te gaan gooien, maar gelukkig waren de voorspellingen alweer fors koeler in de aanloop naar Pasen.

Deze week zal tot en met vrijdag nog volop ingekocht worden voor Pasen. Voor de week daarna willen we iedereen natuurlijk wijzen op de Secretaressedag van donderdag 16 april.
Hierbij roepen we iedere secretaresse in het land op om dit bericht door te zenden naar collega-secretaressen of secretarissen van ieder willekeurig bedrijf, opdat het terloops wordt doorgespeeld naar de baas. Hij of zij zal er dan ongetwijfeld aan denken dat Secretaressedag uitbundig met bloemen gevierd dient te worden. Als dank voor die onaflatende ondersteuning gedurende het gehele jaar en zeker in de huidige spannende economische tijden is dit de dag om uw rechterhand eens flink te bedanken. Een hart onder de riem in de vorm van een grote bos bloemen. Want zo hoort Secretaressedag traditioneel gevierd te worden: met bloemen, heel veel bloemen!

Vervolgens valt nog een mooie bloemenimpuls te verwachten van zondag 19 april. Dan worden in een aantal Oost-Europese landen Orthodox Pasen gevierd en ook hierbij zijn bloemen gebruikelijk.

Tulpen
De aanvoer kwam uit op ruim 93 miljoen tulpen en dat was een toename van 7 procent ten opzichte van vorige week. Een mooie toename met het oog op Pasen. Het betekende een groei van 30 procent in vergelijking met vorig jaar. In totaliteit liggen we dit seizoen nu, gerekend vanaf week 30, op 5 procent minder aanvoer dan vorig jaar. Het betekent dat de voorspellingen toch aardig gaan uitkomen en dat we dus gaan eindigen rond hetzelfde niveau als vorig jaar.

De prijzen kwamen nu met EUR 0,129 een cent lager uit dan toen en bijna een halve cent lager dan vorige week. Dat is echter de gemiddelde prijs. Ook nu gingen enkele specifieke soorten onderuit, waarbij duidelijk wordt dat geel oververtegenwoordigd is. Dat dit zelfs met Pasen het geval is spreekt boekdelen. Het blijft een opvallend en moeilijk te beheersen fenomeen: de toename van specifieke kleurgroepen tot een niveau van marktverzadiging. Vervolgens de reactie van het bollenvak om dan maar massaal te krimpen in die kleuren/cultivargroep en enkele jaren later volgt weer een fors tekort. Paars is nu best aan de prijs en lag een aantal seizoenen hiervoor volledig in de goot. Dezelfde heftige varkenscyclus zagen we een aantal jaren eerder gebeuren bij de roze cultivars. Wat dat betreft lijkt een advies op zijn plaats: wanneer er sprake is van goede partijen waar kwalitatief beste gele tulpen uit komen: niet al te massaal krimpen. Maar dan volgt de vraag: "hoe groot is `te'..?"

Wat ook niet onvermeld mag blijven is dat er sprake is van zeer grote verschillen tussen aanvoerders per cultivar. Een dubbeltje verschil is bij vrijwel alle massasoorten aan de orde van de dag en dat maakt duidelijk dat de gemiddelde prijzen sterk vertekenen. Er zijn bedrijven die een zeer matig seizoen hebben. Er zijn er gelukkig ook veel die heel aardig draaien tot nu toe.

FloraHolland Aalsmeer noteerde ook deze week ruim 6 miljoen stuks tulpen meer voor de klok dan vorig jaar in de vergelijkbare week. De gemiddelde prijs lag lager dan vorig jaar ondanks dat we nu naar Pasen toegaan. Net als de voorgaande weken stond de kleur geel erg onder druk. Maar we zagen naar het einde van de week toe dat dit wel iets begon aan te trekken. `Yokohama' deed op de maandag gemiddeld EUR 0,07 en op vrijdag is dat EUR 0,09 geworden. `Strong Gold' bleef zakken in prijs naar de vrijdag toe. De aantallen zijn sterk oplopend en op de vrijdag stonden er dubbele aantallen ten opzichte van maandag. De prijs daalde tot EUR 0,13. Het sortiment begint nu ook iets te verschralen en de vraag naar de aparte soorten loopt eveneens iets terug. De twee-kleuren lagen deze week wel goed in de markt en de prijs hiervan lag vrijwel constant op EUR 0,14 voor de massasoorten. Wit, rood en paars waren eveneens goed aan de prijs. Zwaar wit scoorde zelfs prijzen van rond de
EUR 0,40. Tulpen van buiten kwamen er deze week ook weer volop zoals `Yellow Pomponette' en `Miranda'. De vraag naar deze soorten is groot en gaat met karren tegelijk van de hand. De prijs ligt op de EUR 0,15. Plukkers van buiten gaan voor een prijs van EUR 0,08, ook dit is goed geld.

In Rijnsburg hebben we in week 14 tot nu toe het hoogtepunt bereikt als het gaat om aantallen. Uiteraard hadden de gele cultivars een flink aandeel in de aanvoer. De drie meest aangevoerde cultivars waren `Yokohama', `Monte Carlo' en `Strong Gold' die respectievelijk EUR 0,08, EUR 0,11 en EUR 0,13 opleverden. De pluktulpen werden ook in flinke aantallen aangevoerd nu het flink warmer is geworden. De aanvoer was hoofdzakelijk `Parade' en `Golden Parade' die gemiddeld EUR 0,07 opbrachten.

In Naaldwijk verschenen bijna 7,4 miljoen tulpen voor de klok. Dat waren er dik 2 miljoen meer dan dezelfde week vorig jaar. De gemiddelde prijs van EUR 0,13 is heel gewoontjes. Met name het grote aantal `lichte' `Yokohama' drukte de middenprijs. Dubbele- en crispa tulpen werden relatief goed gewaardeerd. De gefranjerde `Lingerie' en `Queensland', als ook de dubbele `Flashpoint' en `Horizon' brachten gemiddeld tussen de EUR 0,28 en EUR 0,35 op.

Lelies
De lelies kenden bij alle hoofdgroepen, met uitzondering van de Orientals, een aanzienlijke aanvoergroei en dat is gezond richting Pasen. Opvallend waren de grote verschillen in prijsreactie op deze stijging. De Longiflorums stegen een stuiver in gemiddelde prijs tot EUR 0,37. De Aziaten en LA's leverden juist een stuiver in, tot nu ruim beneden de 3 dubbeltjes. Daar kan het lang niet voor in de meeste gevallen en dit baart zorgen. De Orientals bleven stabiel in aanvoer en zakten desondanks een centje tot EUR 0,63. Ook dat is niet gezond in deze weken. Voor alle productgroepen geldt dat de prijzen rond een dubbeltje lager liggen dan vorig jaar.

In Aalsmeer lag de aanvoer van Orientals deze week ongeveer 5 procent hoger dan afgelopen week. Ten opzichte van verleden jaar kwam de aanvoer echter zo'n 10 procent lager uit. Ondanks deze lagere aanvoer ligt de gemiddelde prijs met EUR 0,62 tot EUR 0,68 cent ongeveer 10 cent lager dan toen. Vrijdag was er onder de zware lelies een lichte opleving en werden ze over het algemeen goed betaald. Wit deed het zoals gebruikelijk duidelijk beter dan roze. De prijzen voor extra wit liepen deze week op tot ruim boven de EUR 1,50. Longiflorum liet op Aalsmeer een aanvoer zien die vergelijkbaar was met vorige week. Ten opzichte van verleden jaar ligt de aanvoer ruim 25 procent hoger. De gemiddelde prijs schommelt rond de 7 stuivers en vrijdag was met EUR 0,46 gemiddeld een uitschieter. `White Heaven' liet vrijdag prijzen tot maximaal boven de euro zien. `Worldwhite' en `White Europe' brachten vrijdag tot EUR 0,80 op. Roze variëteiten stonden er weinig en gingen voor rond de euro. LA en Aziaat noteerden deze week een aanvoer die 15 procent hoger uitkwam dan verleden jaar én verleden week. De gemiddelde prijs blijft behoorlijk onder druk staan, mede door de aanvoer van veel lichtere soorten. Gemiddeld is er deze week rond de 3 dubbeltjes per steel betaald. Vorig jaar was dat nog een klein dubbeltje beter. Aan het einde van de week liep vooral geel op in prijs in verband met de aankomende Paasdagen. Wit deed het de hele week wel redelijk, terwijl bij de rode cultivars eigenlijk alleen `Original Love' het goed blijft doen. Roze-, zalm- en oranjekleurigen bleven ook deze week het meest onder druk staan.

In Naaldwijk stegen de 4 leliegroepen allemaal in stuks. Alleen de prijzen lieten het weer afweten deze week. De Longiflorum was hier de enige uitzondering in en steeg naar EUR 0,40. Geel was begrijpelijk favoriet. Oranje, zalm en roze hadden het meest te lijden bij de Aziaten en de LA's. Zware Orientals en dan vooral wit, zijn deze week weer wat duurder geworden.

FloraHolland Rijnsburg zag de prijzen van lelies gedurende de week langzaam oplopen. Bij Longiflorum was er flinke aanvoer vanuit Afrika. Met name `White Heaven' en `White Fox' werden aangevoerd. De Oriental-hybriden kostten gemiddeld EUR 0,60. `Robina' en `Nova Zembla' in de sortering 5-op sprongen er met EUR 1,50 uit. Opvallend is dat van de grote cultivars `Metrostar' en `Helvetia' zeer weinig aanvoer was. De Aziaten en LA-hybriden zakten in middenprijs in vergelijking met week 13, maar daarbij moet worden opgemerkt dat de aantallen fors zijn gestegen. Voor gele cultivars als `Gironde' en `Val di Sole' werd gemiddeld EUR 0,40 betaald.

Amaryllissen
Ook de amaryllissen noteerden een kleine opleving dankzij de aankomende Pasen. Er zijn mooie gele varianten verkrijgbaar en die worden opgepikt met gemiddelde prijzen die regelmatig de euro halen. Voor de meesten geldt echter dat de seizoensverlengende activiteiten niet worden gewaardeerd. Met bijna 550.000 stuks ligt de aanvoer 30 procent hoger dan vorig seizoen. De gemiddelde prijs van EUR 0,39 is ruim 2 dubbeltjes minder en gewoon veel te laag voor een rendabele productie.

FloraHolland Naaldwijk zag de aanvoer toenemen en in totaal kwam dit uit op 286.000 stelen. Wederom was dit een moeilijke week met magere prijzen. `Red Lion' bracht hooguit EUR 0,83 cent op terwijl `Liberty' en 'Ferrari' boven de euro gingen tot respectievelijk EUR 1,17 en EUR
1,40. De middenprijs kwam deze week uit op EUR 0,37 en dat was bijna 3 cent meer dan vorige week. In Aalsmeer liet de Amaryllis ook deze week weer een stevige aanvoer zien. De gemiddelde prijs liep in de loop van de week terug naar EUR 0,40. Ter vergelijking: verleden jaar lag de gemiddelde prijs deze week tussen de EUR 0,63 en EUR 0,87. Het aantal geveilde karren lag deze week op 180 tegen 109 verleden jaar. Aan het begin van de week werden met name zware `Ferrari' en `Mont Blanc' nog redelijk goed betaald. Helaas liep ook dat naar het einde van de week steeds verder terug.

In Rijnsburg werden bijna 70.000 stuks Amaryllissen verkocht. Deze gingen van de hand voor een middenprijs van 4 dubbeltjes. `Liberty' en `Ferrari' lagen met gemiddelde prijzen van rond de EUR 0,68 boven de algehele middenprijs.

Irissen
Ruim 2,1 miljoen irissen betekende wederom een aanvoerdaling van nu 9 procent ten opzichte van vorige week én vorig jaar. De prijzen stegen met een cent tot EUR 0,11 en ook dat was identiek aan vorig jaar. Een mooie marktbalans wat dat betreft.

Narcissen
De narcissenaanvoer barst los en dus is Pasen in aantocht. Ruim 5 miljoen stuks werden voor de klokken gebracht en dat was een stijging van 30 procent. De gemiddelde prijs steeg met ruim een cent tot EUR 0,11. Ook in Rijnsburg was het Paasgevoel merkbaar in de aanvoer van narcis. Ruim 2.7 miljoen stelen kwamen voor de klok, waarbij de middenprijs van de narcis met blad met EUR 0,11 hoger is dan de middenprijs van vorig jaar in de aanloop naar Pasen. Alleen op donderdag was de prijsvorming matig. De cultivars `Standard Value' en `Carlton', welke samen goed zijn voor ruim 50 procent van het aanbod, brachten gemiddeld EUR 0,12 en EUR 0,10 op. In Aalsmeer bleven de narcissen het erg moeilijk houden. Vergelijking van de aanvoer met verleden jaar is niet reëel omdat toen de Paasdagen al achter ons lagen. Rauwe narcissen liepen op in de loop van de week.

Hyacinten
De hyacintenaanvoer daalde voor de derde week achtereen tot nu 2,2 miljoen stuks concernbreed. De gemiddelde prijs werd iets minder slecht met nu EUR 0,17 gemiddeld. Opvallend verschil met vorig jaar is het feit dat er nu 20 procent meer wordt aangevoerd terwijl de prijzen exact hetzelfde zijn. Dat heeft alles te maken met het feit dat ook Hyacinten Paasgevoelig zijn. In Rijnsburg viel de aanvoer van Hyacinten tegen in de aanloop naar Pasen. Zo'n 800.000 stelen kwamen voor de klok, waarvan ruim een derde `Delft Blue' was die gemiddeld EUR 0,15 opleverde. Uitschieter deze week was de cultivar `Yellow Queen' met een middenprijs van EUR 0,43. In Aalsmeer liep de goede kwaliteit hyacint in de loop van de week iets op in prijs maar deze blijft te goedkoop.

Calla's
Concernbreed een kleine aanvoergroei tot in totaal ruim 1,2 miljoen stuks. Wederom vrijwel gelijkmatig verdeeld tussen de groot- en kleinbloemigen. De Aethiopica's brachten met EUR 0,34 een dikke stuiver meer op dan vorige week en een centje minder dan vorig jaar. De kleinbloemigen stegen fors in prijs naar bijna EUR 0,50 en dat was exact hetzelfde prijsniveau als vorig seizoen. Nu stonden er van beide Calla-groepen 10 procent minder stuks dan vorig jaar.

Ranonkels
De aanvoer van ranonkels daalde naar 3,2 miljoen stuks en de gemiddelde prijs steeg nu naar EUR 0,15. Veel ranonkels kunnen prima mee in de prijsvorming van de directe concurrent tulp. Deze substitutie producten zullen de komende jaren meer van elkaar te duchten krijgen. De kwaliteit van de ranonkels is door de laatste jaren heen sterk verbeterd en de handel pakt dat op. Want kwaliteit wordt ook in de huidige markt betaald. In Rijnsburg bleef de aanvoer met 930.000 stuks in week 14 ongeveer gelijk aan de week ervoor. De middenprijs lag op EUR 0,13 en dat was bijna 2 cent beter dan de week ervoor.

Bollen op pot
Het einde van het Bol op pot seizoen en Pasen nadert en dat resulteert voor de meeste producten in een gemiddeld goede prijs. De kleur geel staat ook deze week nog bovenaan de lijst van de inkopers. Concernbreed werden er in week 14 ruim 500.000 stuks narcis verhandeld. Narcis 'Tete a tete' was de afgelopen week op zowel vestiging Aalsmeer als Naaldwijk duur. De prijzen van de 9 cm potten lopen op naar EUR 0,70 en de 12 cm potten realiseerden prijzen rond de euro. Ook het aanbod gemengde pothyacinten in 7 cm pot werd duur betaald, het aanbod is klein en prijzen schommelden rond de EUR 0,55. De aanvoer van pothyacint lag concernbreed iets onder de 500.000 stuks. Witte muscari in 9 cm pot wordt nog steeds goed betaald, met op vestiging Aalsmeer prijzen rond de EUR 1,30.