Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nieuwe impuls voor bescherming poolgebieden

07 apr 2009 | Nederland werkt mee aan een betere bescherming van de poolgebieden. Dat heeft staatssecretaris Timmermans gisteren toegezegd bij de opening van de Arctische Raad in Washington.

De Arctische Raad is bijeen om te vieren dat het Antarcticaverdrag 50 jaar bestaat. Dat verdrag regelt dat het continent Anctartica gewijd wordt aan vrede en wetenschappelijk onderzoek. Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, wil het verdrag als model nemen voor samenwerking in het noordpoolgebied. Voor dat gebied bestaat nog niet zo'n verdrag.

De Verenigde Staten vinden dat het toerisme naar Antarctica aan banden moet worden gelegd om vervuiling tegen te gaan. Daarnaast moet er meer onderzoek worden gedaan naar de gevolgen van de klimaatverandering.

Timmermans (Europese Zaken) is bovendien verheugd over het besluit van President Obama om het VN-Zeerechtenverdrag ter bekrachtiging aan het congres voor te leggen. Volgens Timmermans wil Nederland een actieve rol te spelen bij het toewerken naar een sluitend juridisch kader voor alle activiteiten in de poolgebieden. Daar bestaan nu nog veel lacunes. Als de VS het VN-Zeerechtenverdrag ratificeren komt ook dat weer een stap dichterbij.

Meer informatie


* Weblog Frans Timmermans over de Arctische Raad


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl