FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Schaamte ontbreekt in rapport Commissie Maas

Het rapport van de commissie Maas biedt onvoldoende toevoeging om de maatschappij het vertrouwen in de banken terug te geven. "Het ontbreekt aan schaamte,"zegt Carla Kiburg, bestuurder FNV Bondgenoten.

"Een sorry zou op zijn plaats zijn. Het openlijk erkennen van hun fouten is als eerste nodig om mensen te laten zien dat de bankiers het menen. Helaas zijn verontschuldigingen in het rapport en bij de bankiers nergens terug te vinden."

Hoewel FNV Bondgenoten de aanbevelingen in het stuk voor het overgrote deel onderschrijft, vindt de vakbond aanbevelingen alleen niet voldoende. FNV Bondgenoten zou graag zien dat minister Bos de aanbevelingen overneemt en verplicht stelt. Maar zelfs wanneer de afspraken dwingend opgelegd worden, zitten er volgens Kiburg te veel ontsnappingsmogelijkheden in. "De maatregelen die de commissie Maas voorstelt, houden de deur op een kier. Bankiers zijn te creatief om daar geen gebruik van te maken."

Ook over de beloningsparagraaf is de vakbond niet te spreken. FNV Bondgenoten houdt vast aan zijn eigen voorstel van maximaal een factor twintig van het laagste salaris in de onderneming als topbeloning. De bonussen moeten daarnaast op eenzelfde manier uitgekeerd worden als bij het gewone personeel. "Het personeel krijgt geen honderd procent bonus, er is dus geen enkele reden om die wel aan de top te geven," aldus Kiburg.