Gemeente Noordwijkerhout

7/4/2009 - Noordwijkerhout kiest voor efficiënte samenwerking College Noordwijkerhout kiest voor efficiënte vorm van samenwerking vijf bollengemeenten

Het college van burgemeester en wethouders van Noordwijkerhout heeft in zijn vergadering van 7 april 2009 een standpunt ingenomen over de onderzoeksresultaten van de door Ernst & Young uitgevoerde onderzoeken op het gebied van samenwerking en fusie.

Het college wil komen tot een efficiënte vorm van samenwerking met de gemeenten Lisse, Hillegom, Noordwijk en Teylingen, waarbij ook de betrokkenheid van de raden een gezamenlijke vorm krijgt. Het standpunt is gebaseerd op een aantal pijlers.

Het college vindt het van belang dat er een bollenstreekraad wordt gevormd, waarbij de vijf betrokken gemeenteraden jaarlijks meerdere keren vergaderen over bollenstreekthema's. Het doel van deze bijeenkomsten is te komen tot gemeenschappelijke visies over politiek-bestuurlijk relevante onderwerpen in de Bollenstreek.

Voor de voorbereiding en de uitvoering van het beleid wordt de bestuurlijke afstemming tussen de portefeuillehouders van de vijf gemeenten geïntensiveerd.

Voor de uitvoerende taken wordt een Shared Service Center opgericht om de efficiency te vergroten en een vast verband aan te gaan. Dit betreft uitvoerende taken op het gebied van personeelszaken, informatievoorziening, organisatie, financiën, automatisering, communicatie en huisvesting. (PIOFACH-taken)

Van een fusie is het college geen voorstander, omdat een fusie te ingrijpend is. Het in het onderzoeksrapport door Ernst & Young geadviseerde SETA-model (Samen En Toch Apart) wordt door het college als ondoelmatig beschouwd. Met name de aansturing zal problematisch worden als vijf besturen hun wensen en prioriteiten op beleidsmatig gebied neerleggen bij één ambtelijke organisatie.

Op dinsdag 14 april 2009 bespreken de colleges van Noordwijkerhout, Lisse en Hillegom de onderzoeksresultaten met de colleges van Teylingen en Noordwijk.

Aan de ondernemingsraden is gevraagd om uiterlijk 1 mei advies uit te brengen. Vervolgens neemt het college van Noordwijkerhout een definitief standpunt in en legt dit voor aan de gemeenteraad van Noordwijkerhout. Het is de bedoeling dat de gemeenteraden van Noordwijkerhout, Lisse en Hillegom nog voor het zomerreces een besluit nemen over de weg die ingeslagen gaat worden.