Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Kinderen drinken gemiddeld drie maal zoveel alcohol als ouders denken

Afbeelding bij afbeelding

Als ouder is het niet altijd makkelijk zicht te houden op het alcoholgebruik van uw kind. Kinderen blijken vaak meer te drinken dan hun ouders denken. Gemiddeld drinken ze drie maal zoveel glazen alcohol als een ouder denkt. De website www.uwkindenalcohol.nl geeftop een leuke manier, via filmpjes, animaties en testjes, nuttige tips over afspraken maken met andere ouders, informatie over welke drankjes `hot' zijn en nog veel meer feiten over alcohol.

Lichaam raakt gewend aan alcohol

Veel ouders vinden het niet erg als hun kinderen alcohol drinken, zolang ze maar niet dronken worden, zich goed gedragen en veilig thuiskomen. Daarbij wordt over het hoofd gezien dat een kind dat niet zichtbaar aangeschoten of dronken is, best veel alcohol gedronken kan hebben. Het lichaam raakt namelijk gewend aan het effect van alcohol, waardoor je niet aan de buitenkant kunt zien dat iemand veel gedronken heeft. Maar de alcohol brengt wél schade toe in het lichaam, bijvoorbeeld aan de hersenen. Die zijn nog volop in de groei tot ongeveer het 23^e jaar. Laat uw kind daarom niet wennen aan alcohol.

Voorlichting aan huis

Veel jongeren gaan voor het uitgaan gezamenlijk `indrinken'. Bij vrienden thuis, in de keet of op straat. Dan worden vaak grote hoeveelheden alcohol in een korte tijd gedronken. Waarom praat of belt u niet eens met de ouders van de vrienden van uw kind? Spreek met ze af dat er bij niemand thuis wordt ingedronken. Dan kunnen jullie meteen jullie regels rond alcoholgebruik met elkaar afstemmen. Dat voorkomt dat uw kind als enige niet mag drinken. Of dat u van uw kind hoort: "Ja maar, de anderen mogen het wel." Lastig om te doen? IrisZorg kan u hierbij ondersteunen met een homeparty: voorlichting aan huis samen met andere ouders.

Dit is een artikel in het kader van het project `Alcoholmatiging Jeugd in de Achterhoek', dat de acht gemeenten, politie, justitie, IrisZorg en GGD Gelre-IJssel samen met regionale en plaatselijke partners hebben opgepakt.

Wilt u reageren, dan kunt u mailen naar
http://minderdrinken@ggdgelre-ijssel.nl.

Bron: Peilstationsonderzoek Ouders, Jacqueline Verdurmen ea., Trimbos-instituut, 2008.

Mutatiedatum 06/04/2009